I dag kom lobbyorganisationen Bil Swedens tillväxtanalys för 2014. Det fastslås att bilmarknaden under det gångna året varit ”urstark”. Men branschen ser ändå orosmoln, inte minst i fråga om supermiljöbilspremier. Förra året såldes 4 600 supermiljöbilar, en tredubbling mot 2013, men pengarna till premierna tog slut redan i augusti.
I Alliansens budget finns anslag på 215 miljoner kronor till supermiljöbilspremier. I det rödgröna budgetförslaget 100 miljoner. Den 22 december meddelade dock miljöminister Åsa Romson att alliansförslaget ska gälla till ett bonus malus-system är utrett och är redo för implementering. Den nu gällande 215-miljonerspotten ska också användas för att retroaktivt betala supermiljöbilspremier för de som köpte en supermiljöbilsklassad bil efter augusti 2014, då pengarna tog slut.
Men beskedet lugnar inte en luttrad Bertil Moldén, vd på Bil Sweden. Han ser inga garantier för att premieanslagen inte kommer att återföras till 100 miljoner kronor i samband med vårändringsbudgeten.
– Det råder en oerhört stor politisk osäkerhet och vi måste nästan börja tidsstämpla våra uttalanden timme för timme, dag för dag, vecka för vecka. Förutsättningarna förändras hela tiden. Det är ”än slank han dit, än slank han dit, än slank han ner i diket”, säger Bertil Moldén.
En minskning till 100 miljoner kronor skulle ”definitivt inte räcka” för att tillgodose efterfrågan, enligt Bertil Moldén. Han har också svårt att beskriva Sveriges ambition på 5 000 sålda miljöbilar per år, något som överträffades med ungefär 2 000 under 2014, för just en ambition.
– I Norge, som har halva vår befolkning, är målet 50 000 supermiljöbilar. Branschen skulle kunna sälja mycket mer om myndigheterna bestämde sig för att satsa. Man behöver inte uppfinna hjulet igen, det räcker med en ”copy paste-lösning” från Norge eller Holland, som redan har en betydligt högre ambitionsnivå. Vissa saker kostar inte finansministern något, som att elbilar ska få lov att köra i bussfiler.
Vad skulle det betyda för supermiljöbilsmarknaden om budgeten inte täcker efterfrågan undeer 2015 heller?
– Det såg vi redan på sensommaren. Vi fick besked om att det skulle tillföras mer pengar, men inte hur mycket. Det låg som en våt filt över kundernas intresse och hade en avkylande effekt på försäljningen.
För Bertil Moldén och Bil Sweden inleds dock 2015 positivt i och med att arbetet med Förbifart Stockholm återigen sätts igång.
– Nu laddar vi för fullt på Östra länken, så att vi får den ringled som beslutades redan i början av 1990-talet med Dennispaketet. Idag är det bara Albanien och Sverige som saknar en ringled runt huvudstaden.
Oscar Örum
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...