Beatrice Ask (m) om att förbjuda astroturfing: Ska man förbjuda insändare också?
I interpellationen, ursprungligen ställd till demokratiminister Birgitta Ohlsson (fp), tar den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hillevi Larsson upp problemet, som hon anser, med att pr-byråer kan påverka den offentliga debatten samtidigt som deras uppdragsgivare tillåts förbli dolda.
Hillevi Larsson vill se dels att byråerna tvingas offentliggöra kunderna, dels ett förbud mot astroturfing som pr-metod
I interpellationen, ursprungligen ställd till demokratiminister Birgitta Ohlsson (fp), tar den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hillevi Larsson upp problemet, som hon anser, med att pr-byråer kan påverka den offentliga debatten samtidigt som deras uppdragsgivare tillåts förbli dolda.
Hillevi Larsson vill se dels att byråerna tvingas offentliggöra kunderna, dels ett förbud mot astroturfing som pr-metod. Det håller dock inte justitieminister Beatrice Ask (m) med om, som på fredagsförmiddagen svarade på interpellationen.
– Jag är helt avvisande till de förslag som Hillevi Larsson lagt fram, säger hon.
Att pr-byråer påverkar den offentliga debatten är självklart, då det är delvis deras syfte, fortsätter Beatrice Ask. Beatrice Ask ser de eventuella åtgärderna som problematiska. Hon konstaterar att pr-byråer är privata företag, och ett tvång att offentliggöra ”kundregister är uteslutet”.
– Jag kan inte tänka mig tvinga deras kunder, till exempel privata företag eller föreningar, att offentliggöra sina affärsrelationer.
Hon medger dock att hon varken har någon uppfattning om pr-byråers metoder eller ”genomgående kunskap” om det, men anser att en reglering skulle väcka ett antal frågor.
– Vad är egentligen en pr-byrå, och vad är opinionsbildning? Var går gränsen mellan att påverkas av en pr-byrå eller att vara engagerad i en fråga när man skriver en insändare?, frågar Beatrice Ask.
Att pr-byråers uppdragsgivare offentliggörs skulle enligt Hillevi Larsson ”vara sunt för hela mediedebatten och det politiska beslutsfattandet”. Hon säger sig inte heller ha något problem med lobbying i sig.
– Problemet är inte att påverkan sker, men det måste ske med större öppenhet.
Men att ta till åtgärder av detta slag riskerar enligt Beatrice Ask att leda till en begränsning av yttrandefriheten. Detta innebär också att ett förbud mot astroturfing är uteslutet.
Hillevi Larsson tar som exempel på tveksam astroturfing upp ett fall där en person skrev under ett 70-tal olika signaturer, något som alltså gav sken om att 70 olika personer tyckte likadant.
– Astroturfing som sådant är ett problem, och jag är tveksam till att tillåta det. Har man flera pr-agenter som jobbar så, som kanske också hyr in studenter för att hjälpa till, så kan man påverka oerhört mycket och ge intryck av en stark folkopinion. Offentliggör man byråernas kunder kan man se vilken åsikt som betalar i dagsläget, säger hon.
Men Beatrice Ask frågar än en gång var gränserna ska dras och säger att det är ”fullständigt omöjligt om man vill bevara yttrandefriheten”.
– Händer det någon gång att SSUare skriver insändare under signatur, eller att en och samma SSUare, eller ombudsman, skrivit fler insändare med flera signaturer? Hur ska man dra gränserna? Det blir fullständigt befängt. Ska man förbjuda insändarsidor?
Hon avslutar:
– Förslaget leder helt fel.
– Förslaget leder helt fel.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.