Det var förra tisdagen, klockan nio förra veckan som Konkurrensverket slog till och gjorde razzia hos Brunswick, KGK Motor, Volvo Penta och Yamaha Motor. Till Båtbranschens Riksförbund och dess dotterbolag Sweboat på Kryssargatan 2 i Hammarby Sjöstad kom åtta personer från Konkurrensverket och Kronofogden med mandat att öppna all dörrar och skåp.
– Det var en ny upplevelse. Det är alltid obehagligt att träffa så många okända personer på en gång, säger Mats Eriksson vd för Sweaboat, ett dotterbolag till Båtbranschens Riksförbund
Riskförbundet och dess medlemsföretag, Brunswick, KGK Motor, Volvo Penta och Yamaha Motor är misstänkta för brott mot svenska och europeiska konkurrenslagar.
– Folk från Konkurrensverket säger att det är brukligt i sådana sammanhang att även branschorganisationer finns bland misstänkta. Det kan tänkas att medlemsföretag kan ha fört samtal om sammanslagning i våra lokaler. Men det är omöjligt. Vi har som policy att inte diskutera sådana frågor i Riksförbundet, säger Mats Eriksson.
Mats Eriksson känner sig lugn och anser att hans branschorganisation inget har med de påstådda brotten att göra.
– Vi måste avvakta och se utfallet av granskningen. Men det är bekymmersamt att fyra av våra stora företag är misstänkta för brott mot konkurrenslagen. Åt andra sidan är det bra att misstankarna utreds så vi får klarhet i frågan, säger Mats Eriksson.
 
Tonchi Percan