Integritet, kultur och kunskap. Det är de viktigaste frågorna för de unga piraterna. Ungdomsförbundet har samma fokus och samma politiska plattform som moderpartiet, Piratpartiet, och skiljer sig bara i organisationsformen, berättar Stefan Flod, förbundsordförande.

– Vi är ju ett förbund och liknar mer en förening, till skillnad från partiet, som mer är organiserade i kluster, säger han.

Men det är mellan medlemmarna som det går att göra stora distinktioner. De unga piraterna, anser Stefan Flod, är ”ruskigt aktiva”.

– De brinner verkligen för våra frågor och gör allt för att synas i de lila tröjorna.

Under valrörelsen är det därför viktigt, i rollen som förbundsordförande, att lyssna på medlemmarna och vara lyhörd inför deras behov vad gäller flyers, utbildning och andra nödvändigheter vid opinionsbildning.

Aktiva medlemmar är extra viktigt för Ung Pirat, som inte får in extra pengar, avsatta för valkampanjen.

– Förra året fick vi in riktade bidrag på cirka en miljon kronor och siffran ser ungefär likadan ut idag, säger Stefan Flod.

Det är gratis att gå med i förbundet, så ekonomin har inte påverkats av det stora medlemstappet. Jämfört med 2009, är bara hälften medlemmar 2010.

 

Vad beror tappet på?

 

– Anledningen till att vi var så många förra året var Pirate Bay-rättegången. Många orkar inte förnya sitt medlemskap, även om de fortfarande sympatiserar med oss.

 

Vad tycker du om de andra ungdomsförbunden?- De håller med oss i frågan om Ipred och FRA, alltså våra viktigaste frågor.

 

Det är just ungdomen som till störst del sympatiserar med Piratpartiet, och således med Ung Pirat. Stefan Flod tror att det till stor del har att göra med övergången till ny teknik, inom vilken de unga anses vara mer bevandrade.

 

Vad skiljer den här valrörelsen från tidigare?

 

– Den mest utmärkande skillnaden är att de etablerade partierna har blivit så otroligt smala. De
pratar bara om jobb, jobb, jobb och miljö, vilket är väldigt tråkigt.

 

Men är inte också väldigt smala?

 

– Jo, men vi är i alla fall ärliga och tydliga med det, till skillnad från de andra.
 

Läs även
Ungdomsförbunden stärker kassorna
Oseriöst prata om näsor">gröna#008080