Åsa Domeij var Miljöpartiets kanske mest kända ansikte utåt när partiet lyckades ta sig in i riksdagen i valet 1988. Sedan 2008 är hon miljöchef på dagligvarukoncernen Axfood där hon också arbetar med socialt ansvar.
 
Åsa Domeij saknar inte det rödgröna samarbetet från år 2010s valrörelse.
 
– Egentligen är det ganska bra att partierna nu går sin egen väg. Samarbetet berodde egentligen på att det var ett låst politiskt läge och att de borgerliga knöts tätt tillsammans i sin allians.
 
Hon är öppen för samarbete med Alliansen.
 
– Visst kan man göra så, men ju fler partier det finns i ett samarbete desto fler konfliktytor uppstår. Men hade Moderaterna förhandlat om regeringspositioner med Miljöpartiet i stället för Centern i förra valet skulle de haft en majoritetsregering och sluppit det komplicerade läget med Sverigedemokraterna. Då var det för låst, men det politiska läget förändras ju hela tiden.
 
Åsa Domeij lättar lite på locket till tidigare förhandlingar med olika partier.
 
– Vilka partier som det går lätt att samarbeta med ändrar sig från ett val till ett annat. Inför valet 2002 samarbetade vi med mittenpartierna och innan dess hade vi haft språkrör som sa att Kristdemokraterna inte skulle gå att samarbeta med, men när vi väl satt och förhandlade visade det sig att det var Kristdemokraterna och Folkpartiet som vi kom bäst överens med.
Hon fortsätter:
– I dag ser det annorlunda ut igen. Det avgörs mycket på vilka frågor som partierna vill profilera sig med, men också personkemi och vilken profil som personerna vill ha. Under Lars Leijonborgs tid som socialliberal Folkpartiledare fungerade det bra ihop med de i Miljöpartiet som är gröna liberaler. I dag har Folkpartiet inte så mycket liberala värden utan håller på med mycket detaljstyrning, inte minst i skolfrågor. Då kanske det är lättare att samarbeta med Moderaterna, som blivit mjukare i kanten.
 
Och:
 
– Ibland är det samarbeten som man inte riktigt hade kunnat anat på förhand som plötsligt får saker att lossna. Det är lätt att tro att partier sitter ihop i sina block och är för osams för att komma överens, men de behöver prova nya möjligheter. Nu när partierna inte vill att Sverigedemokraterna ska få inflytande kan det bli lättare att hitta nya typer av lösningar.
 
Kommer du att komma tillbaka till politiken?
– Jag har ingen som helst aning. Just nu har jag fullt upp med det jag håller på med, så jag har inga sådana funderingar för tillfället.
 
Oscar Örum
 
En längre intervju med Åsa Domeij finns i den senaste utgåvan av Dagens Opinions veckomagasin Veckans Brief.