Tidningen Fokus hade grävt i det skandalomsusade pensionsföretaget Allras affärer. Men plötsligt var inte artiklarna sökbara längre.

Det visade sig att någon eller några hade gått in och anmält artikeln för brott mot upphovsrätten och angett att artikeln till övervägande del var en plankning. Detta drabbade även Småspararguidens artiklar om Allra.

Anmälarna låtsades i något fall vara Daniel Legue, som är redaktör på SVT.

För SVT är det något helt nytt:

”Jag har har varit i kontakt med både vår juridiska- och vår säkerhetsavdelning och de har aldrig tidigare hört talas om att en SVT-anställd blivit utnyttjad för att anmäla just copyright-brott”, säger Camilla Hagert, presschef för företagsfrågor på SVT.

Hon lägger till:

”Däremot så finns det fall där SVT som företag använts vid urkundsförfalskning. SVT är ett tacksamt företag att använda och det är svårt att skydda sig mot denna typ av brott.

Fokus publisher Claes de Faire fick inte veta något om att Google hade tagit bort sökvägarna till Allra-artikeln.

– Jag har varit i kontakt med Googles presstjänst, men de hade inga besked att komma med överhuvudtaget.  Nu ska vi utreda vad som har hänt, men det är klart att det ser märkligt ut. Problemet är att vi inte ens vet att vår artikel inte längre är sökbar.

Claes de Faire är oroad över upplägget:

– Det verkar som vem som helst kan gå in och anmäla och få bort vilken artikel som helst.

Andrea Lewis Åkerman, kommunikationschef på Google mejlar in sina kommentarer:

”När vi tar bort länkar till hemsidor från sökresultaten på upphovsrättlsiga grunder, notifierar vi ägaren av hemsidan via Search Console, ett verktyg som gör det möjligt för dem att hantera hur de indexeras av Google och för att kommunicera med oss – exempelvis för att rapportera invändningar mot nedtagningar relaterade till upphovsrätt.”

Och vidare:

”Vi gör stora investering i teknologi, verktyg och resurser för att förhindra upphovsrättsintrång på våra plattformar. Emellertid händer det dock att personer gör falska anmälningar om upphovsrättsintrång för att få innehåll på nätet att tas ned. Vi arbetar hårt för att upptäcka och avvisa falska påståenden, och enbart under 2017 avvisade vi, eller återinförde, sökresultat för mer än 54 miljoner webbsidor.”