Arbetsförmedlingen söker EU-pengar för de anställda som sades upp när Astra Zeneca lade ner sin verksamhet i Lund 2011.
Arbetsförmedlingen hoppas få omkring 38 miljoner av EU till extra insatser. Förra veckans besked att ytterligare 1 200 tjänster kommer försvinna från Astra Zenecas forskningsavdelning i Södertälje kom som en överraskning för Bertil Lidfeldt, utredaren som skrivit ansökan på Arbetsförmedlingen. Nu förs diskussioner med arbetsmarknadsdepartementet om att utöka ansökan.
– Men först måste vi kunna visa att det här är en följd av globaliseringen, säger Bertil Lidfeldt.

Räknar ni med att få pengarna?
– Vi arbetar utifrån att vi kommer få pengarna och hittills har ingen fått avslag på en sådan här ansökan, men det är så klart
svårt att spekulera, säger han.
Pengarna som ska finansiera den stora delen av insatserna för dem som förlorat jobbet på Astra Zeneca kommer från EUs globaliseringsfond. En fond som ska hjälpa människor som förlorat jobbet på grund av globaliseringens effekter. Tidigare har 1 500 uppsagda från Volvo fått 98 miljoner kronor från fonden.

– Den här ansökan gäller de 987 personer som fick gå . Förhoppningsvis kommer vi kunna ge dem en del insatser som arbetsförmedlingen normalt inte kan betala, såsom vidareutbildningen, säger Bertil Lidfeldt.


Tonchi Percan/Erik Petersson