Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ställer fem krav för att inte väcka misstroende mot den färska arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (s).  Vänsterpartiet tycker att omstöpningen av Arbetsförmedlingen går för snabbt och inte görs på rätt sätt.

Jonas Sjöstedt (v) har varit ute i medierna i dag och berättat om misstroende-planerna. Han kan till och med tänka sig att ta stöd av partiledare Ulf Kristersson (m) och Moderaternas gruppledare Tobias Billström, som inte är ointresserad. Även SD kan tänka sig att fälla arbetsmarknadsministern.

På Facebook ger Eva Nordmark svar på tal: ”Det Vänsterpartiet nu gör att skapa mer kaos och oro för personalen på förmedlingen. Det skadar Arbetsförmedlingen och det arbete som utförs där. Utan ett alternativ för arbetsmarknadspolitiken som har stöd i Sveriges riksdag vill Sjöstedt fälla mig som minister med stöd av samma gäng som i vintras drev igenom en budget som innebar en slakt av arbetsmarknadspolitiken och tvingade Arbetsförmedlingen att varsla var tredje anställd. Det är anmärkningsvärt”.

Vänsterpartiet har gett regeringen två veckor på sig att stoppa omformningen av Arbetsförmedlingen och har presenterat en kravlista:

  • inget LOV-tvång
  • mer resurser 2020
  • Arbetsförmedlingen ska finnas i hela landet  – de ”massiva kontorsnedläggningarna” ska stoppas
  • stöd för funktionsnedsatta ska säkras
  • utred färdigt först