– Vi tycker att det är beklagligt att Socialdemokraterna och de andra oppositionspartierna nu går ifrån den långa tradition vi har haft i Sverige om bred samsyn kring de politiska spelreglerna. Det som händer är att den minsta möjliga marginal och mest möjliga politisering, dessutom på bräcklig juridisk grund, driver igenom en omfattande förändring av budgetprocessen, säger moderaten och KU-ledamoten Andreas Norlén.
 
Efter att talman Per Westerbergs (m) i förra veckan stoppade omröstningen om brytpunkten gick frågan vidare till KU. På ett möte på måndagsmorgonen beslutade alltså en majoritet bestående av de rödgröna tillsammans med Sverigedemokraterna om en ny omröstning i riksdagen, där oppositionen väntas vinna.
 
Andreas Norlén varnar för vad det kan betyda.
 
– Det innebär att Sverige blir svårare att styra, säger han.
 
Enligt regeringspartierna ska riksdagen inte kunna bryta ut förslag ur budgeten efter att ramarna satts. Praxis har hittills varit att regeringens samlade budget ställts mot ett annat budgetförslag. Det förslag med mest stöd har sedan gått igenom i sin helhet.
 
– Vad de öppnar upp för nu är att man i efterhand kan bryta sönder budgetens inkomstsida genom ett eller flera beslut. Då öppnar man faktiskt för att kunna ändra alla de över 100 inkomstposter som budgeten består av, säger Andreas Norlén.
 
– Ett viktigt syfte bakom budgetreglerna var att man ska få en samlad budgetberedning och prövning av inkomster och utgifter vid ett tillfälle. Det bryter man nu isär. Det är motsatsen till ordning och reda och ansvarstagande, fortsätter han.
 
Omröstningen väntas ske imorgon klockan 16. Troligtvis blir det också debatt om KUs betänkande på morgonen.