Tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega har hittat en ny chefsekonom.

Jobbet går till Patrick Joyce, som ersätter Lena Hagman, som har anställs som ekonom och utredare på Teknikföretagen. Patrick Joyce är fil. lic. i nationalekonomi vid Uppsala universitet och kommer senast från en tjänst som forskare inom kompetensförsörjning, arbetsmarknad och integration vid Ratio, näringslivets forskningsinstitut.

Hur gick rekryteringen till?
– Jag blev tillfrågad att delta i en rekrytering. Jag har jobbat mycket med Almega och bland annat deltagit i paneldebatter med deras frågor. Jag har jobbat med arbetsmarknadsfrågor i 20 år och tycker att det är en stor utmaning att se till att arbetskraften kommer fram där den gör som mest nytta. Almega är ett bra ställe för mig att använda mina kunskaper.

Vad ska du uträtta?
– Jag ska jobba med Tjänsteindikatorn som kommer varje kvartal och tar upp läget i tjänstesektorn, men också producera ekonomiska analyser om viktiga frågor som är uppe på reformagendan. Vi behöver en mer flexibel och modern arbetsrätt.

Patrick Joyce utvecklar:

– Jag brinner också för att få till ett bättre system för kompetensutveckling så att vi alla kan jobba länge än i dag. Bristen på arbetskraft är det största problemet för den svenska industrin. Det pensioneras fler än det kommer ungdomar underifrån så vi behöver ett system för kompetensutveckling som finansieras av till exempel kompetenslån eller avdragsgillt kompetenssparande.

Vad får du för lön?
– Det behöver jag inte svara på. Det är en god lön. Men det är ingen fantasilön.