Det var i tisdags som förhandlingarna om jobbpakten havererade efter att Svenskt Näringslivs inte ville bemöta "fler krav", som det står att läsa i ett internt mejl från organisationen. I mejlet anges vilka krav LO hade ställt fram till 20 december. Nu riskerar det att inte bli något yrkesintroduktionsavtal, där unga under 25 år skulle få jobb till 75 procent av lägsta lönen i utbyte mot att arbetsgivaren erbjuder utbildning.
LOs krav gäller enligt Svenskt Näringslivs mejl:
* "borttagning av de differentierade a-kasseavgifterna"
* "stopp för alla förändringar inom arbetsrätten till och med två år in på nästa mandatperiod vilket skulle innebära att utredningen om så kallade ’lärlingsprovanställningar’ skulle läggas på hyllan"
* "uppsägningstvisteutredningens förslag skulle läggas på hyllan"
Svenskt Näringsliv anser att dessa krav "är utan relevans för jobbpakten för unga". Svenskt Näringsliv presenterar också en tes över LOs agerande:
"LOs agerande baserar, enligt vår bedömning, på att LOs förbund inte är eniga om jobbpakten utan att man krävt eftergifter på andra områden för att ställa sig bakom den (sic) förbund som tagit fram nya eller förbättrade yrkesintroduktionsavtal. Förbunden är antingen direkta motståndare till avtalen och/eller till att LO gör uppgörelser med regeringen. Att LO ställer ultimativa politiska krav som inte har någon som helst bäring på frågan om hur ungdomsarbetslösheten kan minska visar att det är andra krafter än de som vill förbättra situationen för ungdomar som styr."
Ulf Lindberg är näringspolitisk chef på Almega, tjänsteföretagens organisation, som ingår i Svenskt Näringsliv. För honom kom nyheten om att jobbpakten sprack, som en överraskning.
– Jag blev rätt förvånad över nyheten att jobbpakten spruckit, också å vår egens organisations vägnar. Jobbpakten har hela tiden varit en fråga för förbunden. Det är ju de som kan leverera ungdomsavtalet.
Ulf Lindberg tror att Anders Borg har "missbedömt situationen".
– Mycket ansvar faller på Anders Borg, som inte läst kartan rätt. Jag tror Anders Borg lever i föreställningen att Svenskt Näringsliv och LO kan träffa uppgörelser å hela marknadens vägnar. Det kan de inte eftersom de inte har leveranskraft av avtalen. Tiden då centralorganisationer gör upp hela arbetsmarknaden är över. Det är förbunden på både arbetsgivar- och löntagarsidan som kan leverera vad som avtalas. De tillsammans kan teckna kollektivavtal. Det förvånade mig att Anders Borg kohandlade på nationell nivå. Frågan om unga i arbete är viktigare än att schackra.
Var det oklokt av Anders Borg att ta lägga den differentierade a-kassan i potten?
– Ja, det tycker jag. Man kan kalla det ett takiskt litet misstag. Det är en av orsakerna att Urban Bäckström (vd Svenskt Näringsliv) och Karl-Petter Thorwaldsson (ordförande i LO), är sura i dag.
Ulf Lindberg berättar att flera branschförbund inom Almega är beredda att sluta avtal.
– Vi ligger i diskussion med tre olika branscher som kan falla ut i avtal .
Vilka branscher hos er är i gång med att göra upp om ungdomsjobben?
– Fastighets, städ och bemanningsbranschen och vårdsektorn. Det är omfattande diskussioner. Fastighetsbranschen har kommit längst. Där finns redan i dag ett rekryteringsbehov, så det kan sannolikt bli anställningar eftersom efterfrågan redan finns, säger Ulf Lindberg.