Vänsterpartiet hade vid årsskiftet 12 274 medlemmar, det högsta medlemsantalet sedan 2003. Jämfört med ett år innan är det en ökning med 9,1 procent. Nettoökningen på 1 028 är dessutom, 2010 borträknat, den största sedan 1998.
 
Fjolårets ökning kan enkelt förklaras med partiledarbytet i somras. Vänsterpartiet har nu dock vuxit tre år i rad och sticker tillsammans med Sverigedemokraterna ut bland övriga partier, som tappat medlemmar sedan 2010.
 
Bakom den positiva trenden finns främst två förklaringar, säger partisekreteraren Aron Etzler.
 
Dels handlar det om partiet de senaste tre åren gjort en del organisatoriska förbättringar som tydligt påverkat medlemsvärvningen. Dels påverkar den borgerliga regeringens styre engagemanget hos Vänsterpartiets sympatisörer.
 
– Många människor känner att de vill vara med och göra något, framförallt efter att Fredrik Reinfeldt vann sitt andra val. Många bestörtas över samhällsutvecklingen och de ökade klyftorna, men också över Sverigedemokraternas inträde i riksdagen, säger Aron Etzler.
 
Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ökar. Men partierna mittemellan minskar. Vad är din analys?
– Det finns inget givet förhållande, vad jag kan se, till partiernas opinionsvinster och –förluster. Tittar vi tillbaka 10-20 år så är det de gamla, stora folkrörelsepartierna Socialdemokraterna och Centerpartiet som minskar kraftigt. Jag tror det har en del att göra med åldersstrukturen i de partierna, att de har många som är väldigt gamla helt enkelt.
 
Hur åldersfördelningen bland Vänsterpartiets medlemmar ser ut kan Aron Etzler inte svara på.
 
– Men vi kan se att vi det senaste året värvat 2 500 nya medlemmar och 1 500 medlemmar. Min gissning är att en hel del av de vi tappat är helt enkelt gamla, säger han.
 
Läs mer om partiernas medlemssiffror i det kommande numret av Dagens Opinions veckomagasin Veckans Brief.