Under 2012 gick 616 medlemmar ur Kristdemokraterna, vars medlemsantal vid årsskiftet uppgick till 21 007 medlemmar. Det är 2,85 procent färre medlemmar än året innan. Däremot är tappet mindre än 2011.
 
Jämfört med de andra riksdagspartier som backade var Kristdemokraternas nedgång dessutom minst.
 
– Vi är glada att vi fortsätter att ha en relativt stark medlemsbas. Vi är ett ganska starkt folkrörelseparti, vilket ju syns om man jämför med flera andra partier. Vi har ett engagemang inom partiet som jag tror också lockar till sig nytt engagemang, vilket är viktigt, säger Mia Widell, verksamhets- och kommunikationschef på Kristdemokraterna.
 
Men partiet har ändå ett tufft år framför sig där det gäller att vända opinionsläget och ta sig över fyraprocentsspärren. Mia Widell säger dock att de märkt av ett ökat intresse för partiet, särskilt under senhösten.
 
– Det är svårt att säga exakt varför, men när vi pratar med människor handlar det om att de får upp ögonen för vad vi sätter i fokus, att vi fått igenom vissa frågor som är viktiga för Sverige, som sänkt skatt för pensionärer och framförallt frågor som rör barn och unga, säger hon.
 
Partiet ska under året jobba mer löpande med medlemsvärvning. Men Mia Widell tillägger att det bästa sättet att öka medlemsantal är genom politiken. Senast i dag gick partiets försvarspolitiska talesperson ut i ett utspel om att stärka försvaret.
 
– Politik engagerar, frågor engagerar, det är då folk blir nyfikna och intresserade och ökar sitt engagemang. Vi måste visa vilken politik vi vill driva för att få fler medlemmar, säger Mia Widell.
 
Läs mer om partiernas medlemsutveckling i förra utgåvan av Veckans Brief.