– Det är för tidigt att säga ännu. Vad som hänt nu är att man satt av 12 miljoner i budgetpropositionen. Nästa steg är att landsbygdsdepartementet ska formulera ett uppdrag till oss, och först då kommer vi veta lite fler detaljer kring det, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.
På Livsmedelsverket jobbar man redan med matsvinn och de extra medlen ses som ”en möjlighet att fortsätta och förstärka det arbetet”.
– Hittills har vi framförallt tittat på hushållens svinn, både hur mycket som kastas, av vem och varför och vad man skulle kunna göra för att minska sitt svin där vi tagit fram råd, säger Anna-Karin Johansson.
Svinnet är dessutom ganska omfattande, fortsätter hon. Den slängda maten från hushållen, restauranger och storkök motsvarar utsläpp på 2 miljoner ton växthusgaser, som är lika mycket som 700 000 bilar släpper ut per år.
– Det är både ett samhällsekonomiskt slöseri, då man kastar pengar i soppkorgen, men matproduktionen har också en miljöpåverkan och kastar man då maten så har det skett i onödan. Det är helt enkelt ett resursslöseri.
Kom detta som en överraskning?
– Ja, det var ingen självklarhet att vi skulle få pengarna. Men regeringen tycker att det är en viktig fråga att arbeta med.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
IR-ansvarig till Academedia
AcadeMedia är det största oberoende utbildningsföretaget i norra Europa med verksamheter i Sverige, Norge, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Polen och Finland. Bolagets storlek skapar trygghet och ger...
Skribent och hållbarhetsrådgivare till Solberg
Är du en skicklig skribent med djup kunskap inom hållbarhetsrapportering och redovisningstekniska detaljer? Brinner du dessutom för kommunikation så kan det här vara rollen för...