De två moderata ledamöterna Lars Beckman och Jan Ericson pekas på ledarplats i Dagens Nyheter ut som Rysslands ”nyttiga idioter”. ”Ett ovärdigt påhopp”, säger Jan Ericson.

Det är efter söndagens artikel i New York Times som Dagens Nyheters ledarskribent tar till tuffa tag mot M-ledamöterna. I artikeln berättas att Ryssland har kopplingar till svenska alternativsajter som de två M-ledamöterna har länkat till. Lars Beckman sägs ha delat vidare material från Fria Tider och Nyheter Idag. Jan Ericson har delat material från Nyheter Idag.

Jan Ericson, berättar om hur han upplever det att bli utpekad som en ”nyttig idiot för Ryssland”, i Sveriges största morgontidning:

– Jag blev lite ledsen. Jag tycker det är ett är ett ovärdigt påhopp. Det kan inte var rimligt att göra den här kopplingen till Ryssland och Putin för att jag delar några nyheter från Nyheter Idag, nyheter där jag ofta själv är citerad. Det är överdrivet och inte trovärdigt, säger han.

DN skriver att du omdömeslös?
 – Det är ovärdigt. De skjuter helt över målet. Expressen har länkat och använt artiklar från Nyheter Idag och då borde DN kritisera sin systertidning, men det gör de inte. De ger sig på oss i stället. Det är ganska ologiskt, säger Jan Ericson, och lägger till:

– Jag tycker inte att Nyheter Idag är jämförbar med Fria Tider och andra sajter och det tycker inte heller Expo.

Hur ser du på Nyheter Idag?
 – Jag är ingen prenumerant och inte inne så ofta, men om de citerar mig är det klart att jag delar det. Nyheter Idag är en alternativ kanal, även om de själva säger att de har underordnat sig det pressetiska systemet.  Men jag läser inte så mycket att jag kan bedöma det. Om jag delar en artikel från Nyheter Idag bedömer jag den som trovärdig och rimlig. Annars skulle jag inte dela. Och ingen har påstått att det har funnits några fel i det jag har delat, säger Jan Ericson, som har sin idé om varför Dagens Nyheter vill koppla Nyheter Idag till Ryssland:

– I botten finns en hets mellan DN och Nyheter Idag. Det här kan vara en del av det.

Nyheter Idag pekas ju ut av New York Times som en sajt med kopplingar till Ryssland? Tänker du omvärdera hur de använder material från Nyheter Idag?

– Det finns inga källor som styrker något. Om de (New York Times) påstår det, får de väl visa vad de grundar det på. Jag har delat flera saker där Nyheter Idag har skrivit väldigt kritiskt om Ryssland, säger Jan Ericson, och berättar om ett besök på Dagens Nyheter.

– DN var på mig och Lars Beckman för ett år sedan om tonen i sociala medier.  Då pudlade DN och bjöd in oss till redaktionen och vi hade en bra diskussion med Peter Wolodarski (chefredaktör) och Erik Helmersson (ledarskribent).  Nu vet jag inte vad de är ute efter.