Aftonbladets tidigare politiska chefredaktör Karin Pettersson är i dag ansvarig för ägarkoncernen Schibsteds opinionsbildning.  Nu attackeras Aftonbladet, vars ledarsida styrs av LO, av näringslivets tankesmedja Timbro som anser att Karin Pettersson får lobba i Aftonbladet spalter.

Det är Timbros Johan Ingerö, tidigare KD, som anklagar Aftonbladet för dold lobbying. Han skriver i en krönika med rubriken ”Den maskerade lobbyisten” att han inte alls har något emot att Schibsted anlitar ”lobbyister” eller att Karin Pettersson jobbar som en ”lobbyist”. Dock vänder han sig emot att det hon skriver om i Aftonbladet.

”Efter att Pettersson slutade som chef för Aftonbladets ledarsida fick hon en egen kolumn i samma tidning. Hon har dessutom blivit en återkommande skribent på tidningens kultursida. I samtliga av hennes hittills nio artiklar utför hon sitt lobbyistuppdrag, fast maskerat som redaktionell text”, skriver Johan Ingerö, och vidare.

Han tycker att Karin Pettersson dels angriper Schibsteds konkurrenter som Amazon, Facebook och Google och dels lobbar mot svenska politiker ”synbart från ett neutralt journalistperspektiv”.

Johan Ingerö ger flera exempel: ”Den 22 april skrev hon om Facebooks grundare Mark Zuckerberg och jämförde honom med Kejsare Augustus som ’konsoliderade enväldet och permanent kväste idén om maktdelning och att de som styr svarar inför folket’. Den femtonde juni handlade det också om Facebook, denna gång om hur plattformen används av Filippinernas bisarre och brutale president Duterte för att förfölja journalister. Den 29 juni behandlades hatet mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz. Udden var inte riktad mot hatarna, utan gled elegant över i kritik mot plattformar där hat kan spridas.”

Dagens Opinion har sökt Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.