SDs långfilm är 1 timme och 45 minuter lång och Socialdemokraterna har ännu inte hunnit gått igenom hela filmen. Filmen, som är ett samarbetsprojekt mellan SD-tidningen Samtiden och partiets kommunikationsavdelning, går igenom Socialdemokraternas mörkare historia med bland annat våldsretorik i början av partiets historia och rastänk under 30-talet. Sverigedemokraterna har grävt djupt i Socialdemokraternas arkiv. Men Socialdemokraterna anser inte att SD har hittat något som inte var tidigare känt.
 
”Det är ingen hemlighet att det fanns starka antisemitiska strömningar och tankar om ras i Sverige på 30-talet. Men att SD, ett rasistiskt parti i dagens samhälle, försöker legitimera sin politik genom att lyfta detta är absurt. Bildandet av rasbiologiska institutet är ett exempel på dåtidens strömningar, det kom till genom en enig riksdag stödd på den tidens akademi då sådana tankar betraktades som en vetenskap”, skriver Lena Rådström Baastad i en kommentar, och vidare:
 
”När de flesta av oss tack och lov har lämnat dessa tankar bakom oss och tar avstånd, kan vi se hur Sverigedemokraterna fortfarande idag lyfter rasbiologiska termer i sitt principprogram, så som ”nedärvd essens” och att de inte tror på att alla människor föds lika. Ett annat exempel är förstås 2e vice talman och SDs före detta partisekreterare Björn Söder, som ju nyss upprepade sitt tidigare uttalande om att samer och judar inte är svenskar”.
 
SD har till en del tagit samma grepp som den centrala fackorganisationen LO som har gjort genomarbetade kartläggningar av SDs relationer till nazismen. LOs valgeneral Johan Ulvenlöv berättar i ett sms hur han ser på SDs långfilm:
”SD försöker motivera sin egen rasistiska politik – till exempel om "nedärvd essens" – som de bedriver idag genom att peka på dåliga saker Socialdemokraterna och andra partier gjort – och sedan länge tagit avstånd från. En huvudlös ologisk kullerbytta: ungefär ’ni sade rasistiska saker då så då kan vi säga rasistiska saker nu’. Filmen ändrar inte på det faktum att SD grundades bland annat av SS-Rottenführer Gustaf Ekström, en nazist som svurit trohet till Adolf Hitler och var en del av Förintelsens propagandamaskineri när han tjänstgjorde vid SS-Hauptamt i Berlin och som in till sin död förnekade att Förintelsen inträffat. Flera år efter att han började engagera sig i SD”.
 
Johan Ulvenlöv utvecklar:
 
” Filmen ändrar inte på det faktum att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter där personer som Björn Söder återkommande påstår att judar och samer inte är svenskar. Filmen ändrar inte på det faktum att de som leder Sverigedemokraterna idag valde att engagera sig i ett parti där utryck som ’Sieg Heil’ skanderades på möten som arrangerades av Sverigedemokrater. Frågan kvarstår till Åkesson (Jimmie, partiledare, SD) och de andra i SDs ledning. Varför valde ni att engagera er i ett rasistiskt parti med nazistiska rötter?”