Det sker febril aktivitet i Moderaternas partihögkvarter. Landets nästa regering ska utsse. Ett aldrig tidigare lagt pussel ska läggas. Med tre (sannolikt) partier i regeringen (M, L och KD) och sedan det största partiet (SD) utanför konstellationen. Det finns många bitar till pusslet, människor att tillsätta. Några av de bäst lämpade faller sannolikt bort eftersom regeringen som ska tillsättas är något av ett högriskprojekt, den kan lyckas, den kan haverera. Ingen vet. En del borgerliga trotjänare kanske inte vill tjäna en regering som är så beroende av SD.

Låt oss uppehålla oss vid en av bitarna som ska på plats, kulturministern. Denna roll brukar ofta var en passbit, en roll att fördela för balansen mellan regeringspartierna rätt, eller för att belöna en trotjänare och historiskt har inte Moderaterna verkat särskilt intresserade av kulturdepartementet.
Det kan bli annorlunda nu. För SD är kultur ett laddat område. Partiet har en egen, konservativ idé om vilken kultur som ska växa på bekostnad av annan, läs Skansen, folkdräkt och kurbits. SD, KD och M har också idéer om att ansa och styra om public service, något som kan hamna på nästa kulturministers bord. Sysslorna för den kommande kulturministern kan bli mer kontroversiella än vad de annars kan vara i form av att tillsätta teaterchefer, dyka upp på invigningar eller kanske skära upp någon tårtbit.

Än puffar ingen rök som signalerar att regeringen är utsedd från Moderaternas partihögkvarter, även om ja, det pyser lite. I pusslet som ska läggas finns flera bitar som kan ha med kulturministerposten att göra. Det ska så småningom utses en landshövding i Stockholm. Det kan bli en lämplig avställningsyta för trotjänare som borde få en ministerpost, men inte kan erbjudas någon. Kan syskonparet Karin Enström – Henrik Landerholm till exempel rymmas i samma regering där båda har fina meriter för UD? Det är också en perfekt post för den omtyckta och belevade talmannen Andreas Norlén, om han behöver flyttas i pusslet som nu ska läggas. Samtidigt, Andreas Norlén, har tagit sig själv och talmansjobbet rakt in i svenskarnas stugor, lägenheter och hjärtan. SVT har till och med kört igång ett program som heter Talmannen.  Aldrig tidigare har en talman varit så känd och uppskattad. Två egenskaper som passar en kulturminister som kan komma att behöva göra lite smått obehagliga saker, inte minst för att hålla regeringsunderlaget SD på gott humör. Dessutom är han konservativ. Kultursverige skulle kunna uppskatta, eller i alla fall acceptera, den vältaliga och välbildade Andreas Norlén också.
Det som talar emot är att den sällan händer, om det någonsin har hänt, att en talman går till ett ministerämbete. Men, då brukar talmansposten var det sista en rutinerad politiker gör i karriären.
Andreas Norlén är dock bara 49 år och har flera mandatperioder framför sig.  Kanske som Sveriges nästa kulturminister.

Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion

rolf@dagensopinion.se