
Partiledningen (s) har i flera veckor känt till omständigheterna kring den omröstningen där kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin avsattes. Personliga relationer, rädsla för att få in smuts i partihovet och brist på kunskap för att hantera situationen, kan vara orsaken till partiet hittills inte agerat. Men nu är dags för Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin att visa hur ett parti hanterar försök till inbrytningar av gängkriminella.
I november 2021 klev en strålande glad Tobias Baudin upp på scenen för att möta pressen som nyvald partisekreterare. Där stod han i skinande vita skor och spred entusiasm, som kanske ingen annan partisekreterare har gjort sedan Per Schlingmann rattade Moderaterna 2006-2010.
Sedan dess har de vita skorna vandrat åtskilliga mil, mellan partihögkvarter och riksdagskansliet och Regeringskansliet, som affischnamn på valturnén och förstås oändliga dörrknackningar.
I fredags, den 3 februari 2023, var hans skor lika oskyldigt vita och hans ansikte lika entusiastiskt när han mötte pressen på partihögkvarteret på Sveavägen 68 för att diskutera valanalysgruppens analys av Socialdemokraternas val 2022.
Men kanske för första gången fick han möta ett pressuppbåd som inte höll sig till agendan. Under presskonferensen haglade i stället frågor om avsättandet av kommunstyrelsens ordförande (KSO) i Botkyrka, Ebba Östlin. Situationen är besvärande för partiet, som hittills tycks ha gjort allt för att hålla partihovet och framför allt drottning Magdalena Andersson borta från den oaptitliga mediebilden av gängkriminella som i samverkan med partiets folkbildningsförbund ABF avsatt en KSO.
När inga svar ges, fylls det i mellan raderna av traditionella medier och i de sociala medierna, liksom på Flashback. Bilder mejslas fram som är svåra att korrigera och rätta till i efterhand. Det kanske inte borde vara så, men medielogiken drar åt det hållet, när obekräftade uppgifter tävlar med bekräftade om att nå publiken först.
Tobias Baudin gav intrycket av att vara lite nyvaken när han till slut klev in på mediescenen den 1 februari, fyra dagar efter omröstningen i Hallunda Folkets hus, och pratade med TT om ”chockerande uppgifter”, att en gängkriminell person varit på plats och att gängkriminella hade deltagit i omröstningen, men att det ”inte fanns något att gå vidare på”.
Ebba Östlin har sedan december 2015 varit kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka och valdes om som det verkar utan invändningar efter valet 2022. Vad har då hänt som förändrat förtroendet för Ebba Östlin på fyra månader till den grad att hon måste röstas bort? På fredagens presskonferens på Sveavägen 68 pratade Tobias Baudin om att det handlar om en långvarig ”personkonflikt”.
Vad består den av?
”Det ena är problemet med fritidsgårdarna. Det andra som lyfts fram är ledarstilen hos kommunstyrelsens ordförande”, säger Tobias Baudin, som också slår fast att det är inte är någon maktkamp, för någon motkandidat finns ju inte.
Däremot finns ett ABF som har förlorat 9 miljoner kronor per år på att Ebba Östling ströp kommunens anslag efter att det visat sig att det fanns gängkriminella och knark i verksamheterna. ABF svarade med motattacker, bland annat en egen undersökning om hur många kriminella som efter att kommunen tagit över driften vistades i fritidsgårdarna. Kanske inte det bästa sättet att vårda kundrelationer på.
Ebba Östling stärkte sina aktier i valet 2022. Christina Zedell, aktiv socialdemokrat och ordförande för ABF Botkyrka-Salem, drog då igång den nya S-föreningen Folkbildarna inför den omröstning som initierades av Katarina Berggren i valberedningen. Folkbildarna värvade nya medlemmar som sedermera var med och avsatte Ebba Östlin. Då hade Katarina Berggren ändå varit med i en enig valberedning om att nominera Ebba Östlin till valet 2022.
ABF på riksplanet slår ifrån sig och tycker att det är orättvist att ha blivit indraget i händelserna i Botkyrka. Kanske reagerar Socialdemokraterna på samma sätt. Tobias Baudin hänvisar gång på gång till att det är arbetarekommunen i Botkyrka som ska reda ut vad som har hänt. Men Tobias Baudin och sannolikt hans biträdande partisekreterare Nils Vikmång, har förstås vetat vad som var under uppsegling i Botkyrka sedan någon månad. Det har även Åsa Westlund, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län.
Under omröstningen i Hallunda Folkets hade Socialdemokraterna fyra centralt anställda ombudsmän på plats, men de granskade inte röstlängden och ska inte heller ha kontrollerat rösträkningen. Igår, till sist, skickade Åsa Westlund till slut S-länets försteombudsman Sofie Ågren Mandoki till Botkyrka.
Partiet hade kunnat göra valet att stötta en KSO som försökte göra det som utlovades i valrörelsen, att ”vända på varje sten för att knäcka gängen”. Partiet hade kunnat försäkra sig om att inga gängkriminella skulle ha något inflytande över processen.
Det var också just det som var en del av valanalysgruppens kritik mot partiets valrörelse. Det saknades politik till partiets tre mantran som trummades ut i valrörelsen, varav ett var ”att vända på varje sten”. Visar Botkyrka att en KSO som försöker just vända på stenar inte kan räkna med stöd från partiledningen när risken finns för att det blir smutsigt?
Eller är det så illa att alla är så insyltade att det inte går att göra något utan att trampa någon på tårna, även om det skulle ske med ett par kritvita skor? Det finns en del försvårande kopplingar:
Katarina Berggren värvades till förbundet Kommunals förbundsombudman av Tobias Baudin, då han var förbundets ordförande.
Jens Sjöström, regionråd i Stockholm, ordförande för S i Botkyrka och den som kallade till omröstningen är beroende av stöd från ABF för att bli omvald.
Åsa Westlund är gift med Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, vars ledarsida hittills har beskrivit läget i Botkyrka mest som ”groll”.
Emanuel Ksiazkiewicz, kommunalråd (s) och ordförande för Botkyrkas utbildningsnämnd, är barndomsvän med Sebastian Flygar, som är ombudsman för ABF Botkyrka-Salem.
Själv fick Tobias Baudin på presskonferensen svara på frågor om vilken situation han själv hamnar i när hans fru Linda har jobbat på ABF Botkyrka-Salem. Han duckar. Hänvisar till arbetarekommunen och den demokratiska processen. Men om nu medlemmar och styrelsen där känner sig hotade, hur ska de då kunna göra jobbet?
Ett hot som har blivit betydligt mer konkret efter att ett namn på en gängkriminell person som ska ha varit inblandad till sist har kommit fram. Den nämnda personen har dessutom släktband till en person inom ABF.
Onekligen en obekväm situation för lokalt partifolk att hantera. Och det verkar inte bättre än att partiledningen är lika handfallen inför det nyuppkomna läget. Nu går det inte längre att titta åt ett annat håll och önska att inget har skett.
Tobias Baudin och Socialdemokraterna kommer nu att behöva brottas med nya frågeställningar och vända på nya stenar som kan bli avgörande för svenska politiska partier på sikt:
* Hur ska man kunna avgöra vem som är gängkriminell?
* Hur ska man se på en omröstning där gängkriminella har röstat?
* Hur hantera omröstningar där medlemmar som röstar ”fel” hotas?
* Hur ska lokala partidistrikt kunna vidmakthålla en demokratisk process om de utsätts för hot av organiserad brottslighet?
* Ska en gängkriminells fru eller man eller sambo få sitta i arbetarekommunens styrelse?
Utöver det behöver Socialdemokraterna reda ut sin relation till sitt studieförbund ABF, grumlad efter decennier av informella handslag, karriärsprång och tjänster och gentjänster.
Här har egentligen Tobias Baudin sin stora chans att visa riktig handlingskraft och att ett par vita skor kan bära långt, ända till Botkyrka och till en utredning där alla papper, smyginspelningar, röstlängder och protokoll till sist kommer upp på bordet och som kan bilda norm för alla partier för hur gängkriminella politiska inbrytningar ska hanteras. För det kommer sannolikt flera och det är något som alla partier bör vara förberedda på.
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...