”Bonnier borde inte ta emot statsstöd när fria medier behövs som mest”

I fredags kom beskedet att Bonnier News korttidspermitterar alla medarbetare förutom ett antal chefer i nyckelpositioner. I snitt ska alla gå ner 20 procent i arbetstid. Det gäller även journalisterna på medier som Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet, Expressen, Dagens Samhälle, Aktuell hållbarhet, MittMedia-tidningarna, Resumé, Dagens Medicin och Dagens Media.
När nyhetsbehovet kring coronapandemin är som störst minskar alltså Bonnier sina journalistiska muskler med en femtedel. Det är en aspekt.
En annan, mer bekymmersam, är att Bonnier tar in statliga pengar i ett läge där staten stärker makten. I fredags gick regeringen ut och berättade att dagspressen får omedelbart stöd med 200 miljoner kronor för de närmaste tre månader, varav 150 miljoner är distributionsstöd och 50 miljoner är stöd till journalistik för områden med ”vita fläckar”. Dagens Nyheter som tidigare inte har tagit emot statligt presstöd, har nu defacto fått ett sådant stöd av staten. Expressen hade en alert redaktion i gång i fredags eftermiddag som berättade om hur regeringen ville ge sig själv möjligheten att ta beslut utan att passera riksdagen. Något som inte har hänt sedan andra världskriget. I detta nya läge behövs medier med minst armlängds avstånd från staten. Teoretiskt blir Expressens redaktion 20 procent mindre alert framöver. Bonnier kommer ett snäpp närmare public service-logiken, där staten garanterar nyhetsbevakningen.
I coronakrisen är inte statsunderstödda medier någon garanti för för oberoende nyhetsbevakning, enligt den förra näringsministern (s) Björn Rosengren, som idag i Dagens Nyheter presenterar en rapport som hans kommunikationsbyrå Priority har tagit fram. Rapporten jämför hur SVT och TV4 använder sig av kommentarer från etablissemanget i regeringskansliet eller fristående experter.
* SVT använder sig till 59 procent av etablissemangspersoner och till 41 procent av fristående.
* TV4 använder sig till 45 procent av personer från etablissemanget och till 55 procent av fristående.
”Det verkar som att SVT i tider av kris mer återgår till sin gamla roll av statstelevision med uppgift att förmedla statsmaktens budskap till medborgarna”, skriver Björn Rosengren.
I det läget ser Bonnier till att göra sig beroende av pengar från staten och minskar samtidigt ner sin redaktionella kapacitet. Expressens och Dagens Nyheters redaktioner kanske borde gå på övertid snarare än att gå hem en dag av fem i veckan. Konkurrenten Schibsted, som driver Aftonbladet och Svenska Dagbladet har hittills inte fattat beslut om korttidspermitteringar.
Det är förstås begripligt att Bonnier News får panik när deras egna event ställs in, annonspengar kring Fotbolls-VM och OS bara brinner upp och gemene mans köpkraft och intresse av att prenumerera kanske avtar. Ändå, Bonnier har en lång tradition som oberoende utgivare och en vision som förpliktigar:
”Bonnier värnar yttrandefrihet, pressfrihet och informationsfrihet. Opinionsbildningen ska stå fri från bindningar till politiska partier, ekonomiska maktsfärer och andra organiserade samhällsintressen, och nyhetsförmedlingen ska vara självständig. Våra medier slår vakt om demokrati, alla människors lika värde och grundläggande fri- och rättigheter”.
Bonniers ägarfamilj borde inte behöva vända på slantarna. Bonnier sålde som exempel nyss TV4 och Cmore till Telia för över 9 miljarder kronor och borde ha muskler nog för att hålla staten utanför affärerna under den period då staten bör ha som allra minst där att göra. Affären bidrog dessutom till att statligt dominerade Telia fick kontroll över Sveriges största oberoende tv-kanal.
Korttidspermitteringarna ska minska Bonniers News kostnader för de anställda med 30 miljoner kronor per månad. Säg att krisen varar fem månader. Då handlar det om 150 miljoner kronor i en koncern som 2019 omsatte 28,7 miljarder och gjorde ett rörelseresultat på 1,5 miljarder kronor.
Sättet att lättvindigt ta hjälp från staten tyder på ett något dumsnålt beteende, som kanske är inpräntat rakt igenom organisationen. Det var inte nog med att Dagens Industris chefredaktör Peter Fellman åkte på arbetstid på reportageresa till lyxresorten i Thailand, som hans fru ordnade resor till. Han ska även ha skickat in en frilansfaktura för besväret. Han fick fri lejd av Bonnier News vd Anders Eriksson, vars första reflex tycks ha varit att hämta in statliga pengar och fatta beslut om korttidspermitteringarna. Det borde ägarna inte ha låtit honom göra.
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.