”Alternativsajternas Google-uppror – vad fan är det?”
Alternativsajterna, varav flera får statligt stöd, kan ju inte på allvar mena att amerikanska it-jättar är förutsättningen för deras existens. Deras juluppror mot Google efter Swebbtvs avstängning kan handla om annat, tror Dagens Opinions Rolf van den Brink.
Alternativmedierna, läs medier till höger om Bulletin, protesterar efter att kollegan Swebbtv har plockats bort från Youtube, som ägs av Google. Alternativmedierna har till och med demonstrerat genom att släcka ner sina sajter under tisdagen. Sajter som Samnytt, Exakt24, Nya Tider samt Nyheter Idag ska ha deltagit i aktionen.
Den nya mediesajten Bulletin kom alternativsajterna till undsättning, dels genom en artikel där Swebbtvs grundare Mikael Willgert intervjuades. Nyheter Idags grundare Chang Frick liksaå. Han säger i artikeln: ”Om vi inte tar striden när Swebbtv drabbas, vilka är nästa på tur att stängas av”. Och i samma artikel citeras SD-ledaren Jimmie Åkessons Twitterinlägg:
”Varför står den svenska regeringen och ser på när amerikanska teknikjättar censurerar det svenska politiska samtalet? Man behöver inte hålla med om allt som skrivs, och tro mig, jag håller inte med om allt som skrivs i svenska medier. Men jag står ändå upp för deras okränkbara rätt att finnas och att verka.”
Alternativsajterna fick även understöd av journalisten Ivar Arpi som är chef för Bulletins poddar. Han twittrade:
”Det är en obehaglig utveckling när Youtube, Twitter och Facebook intar rollen av censor. Särskilt som det är tydligt att det finns en politisk lutning på dessa techbolag”.
Samnytt konstaterar på sin sajt att ”aktionen har varit lyckad och nu går Jimmie Åkesson och stöttar uppropet och kritiserar regeringen”. Samnytt intygar också de själva har blivit drabbade av ”it-jättarnas censur” och skriver:
”Våra intäkter stryps av Google och det är svårt att ens hitta oss på Googles sökmaskin. Utöver det skuggbannas vår Youtube-kanal och vissa videor censureras helt. Detsamma sker på Facebook och Twitter där antalet interaktioner kraftigt begränsats genom skuggbanning och dylikt”.
Per Gudmundson, skribent på Bulletin, passar på att berätta hur han själv blev ”suspenderad” av Google/Youtube och han konstaterar halvnyktert att ”censur på internet alltid kommer att vara ett problem”.
Vi ser alltså en ganska massiv samling av alternativsajter och Bulletin, som kanske också vill vara en alternativsajt? Men vad är det de är upprörda över egentligen?
Det finns gott om möjligheter att publicera sig på internet utan att använda sig av ”it-jättarna”. Det går enkelt att bygga en egen blogg eller sajt och det går att få publik. Du läser ju detta, på en sajt som har kostat några hundratusen att bygga. Swebbtv, som huserar i kanske inte så alternativa Ekerö, lever på donationer och har nyss fått 351 000 kronor i statligt stöd. Swebbtv har också en egen sajt och har bland annat kört ”Magnus Stenlunds run-kalender”, inför jul. Detsamma gäller sajter som Nyheter i Idag, Samnytt och Nya Tider (som fick 1,3 miljoner av staten).
Publicisterna på alternativmedierna är ju inte dummare än att de förstår att de inte kan göra sig beroende av amerikanska it-jättar för sin verksamhet. Rimligen känner de också till att it-jättar som Facebook och Google via Prism-programmet samarbetar med amerikanska NSA, en byrå inom det amerikanska försvarsdepartementet som i sin tur samarbetar med svenska Säpo/Must. Inte mycket till säkra plattformar som de amerikanska it-jättarna levererar till svenska publicister alltså. Så varför bråka? Kanske är alternativmedierna lite bekväma av sig och tycker att det är lätt och billigt att nå många via it-jättarna och inser att de behöver kalva upp ärmarna och investera och göra jobbet själva. Som till exempel opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell gör med sin lite skruttiga sajt utan att gnälla över det.
Kanske är det en skön strid att ta: Små svenska alternativa stackare till publicister upp till kamp mot amerikanska it-goliats som försöker ”strypa och censurera”? Ett mellandagstillfälle att jobba på sina underdogs-positioner, varav några som sagt är statligt finansierade. Fint för killar som Change Frick att polera på sin rustning för riddarskapet för det fria ordet. Och trevligt för Ivar Arpi och Per Gudmundson att hänga på med lite slacker-aktivism, killar som under stora delen av livet fått lön från presstödsfinansierade Svenska Dagbladet och nu tickar in sköna lönepengar från riskkapitalister som driver mediehuset Bulletin, inte med hjälp av amerikanska it-jättar men väl med ukrainska programmerare. Måste vara skönt att sitta och tycka till lite i runt jul när någon annan drar kortet. Och så klart är amerikanska it-jättar skyldiga att förse svenska opinionsbildare med rätt verktyg och mer eller mindre gratis också. Man ser framför sig hur det kommer att krylla på alternativmediernas barrikader, även om vänner av riktiga aktioner, som kostar blod, svett, tårar och cash, kanske kan undra: ”vad fan är detta för uppror?”.
God fortsättning.
Rolf van den Brink, redaktör, Dagens Opinion
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.