It- och techföretag är en viktig faktor för den stekheta coworking-trenden. Men också själva digitaliseringstekniken bidrar.
Coworking-företagen har tagit fastighetsbranschen på sängen. Smarta coworking-företag hyr stora kontorsytor, rustar upp och inreder små och stora rum och öppna ytor för företagare som inte sällan jobbar inom delningsekonomin, inom tech eller it. Microsoft och Spotify är två företag som har använt sig av coworking. På så vis har coworkingföretagen agerat disruptörer på fastighetsbranschens bakgårdar.
Hur går det? Jo, tack. Amerikanska Wework värderades till drygt 400 miljarder kronor i januari. Wework har inspirerat svenska Convendum som planerar en notering på First North. Samtidigt har Wework smygit in på den svenska marknaden med kontorsytor på heta Urban Escape på Malmskillnadsgatan i Stockholm.
Och nu vaknar fastighetsbolagen. I januari betalade Castellum 200 miljoner kronor för att köpa United Spaces. Atrium Ljungberg har på kort tid lanserat fyra ”hotspots”.
Beaconomist pratade med två insatta personer som fenomenet coworking.
Patrik Ölvebäck, Regus och Sverigechef för International Workspace Group.
Hur utvecklas marknaden för coworking generellt?
– Väldigt starkt. Behovet ökar lavinartat. Det drivs av olika faktorer. Dels tekniken som möjliggör att man kan arbeta var som helst. Man behöver inte vara hårdkodad i ett nätverk för att komma åt servrar. Utvecklingen drivs också av hur minnellials vill jobba. De har starka preferenser på vart de vill jobba. De vill att det ska vara en bra, modern och inspirerande miljö, säger Patrik Ölvebäck, och lägger till:
– Vi har även finansiella drivkrafter där företag vill lätta sina balansräkningar och inte vill ha långa hyresavtal. Många stora internationella företag ser över sina lokaler.
Var ser ni ökad/minskad efterfrågan?
– Främst bland stora internationella företag. Men vi ser också att alla företag vill ha en större flexibilitet och vill kunna vara mer snabbrörliga. Stora företag expanderar genom flexibla kontorslösningar, men även andra företag lägger 50 procent på traditionell yta och 50 procent på flexibla ytor.
Vad efterfrågar kunderna?
– Man vill ha trendiga moderna, tillgängliga och gemensamma ytor där man kan fika och ha möten och kontorsrum där man kan jobba ostört. I andra hand kan man tänka sig att dela kontor med 5-6 andra på ställen med bra gemensamhetsyta. Det är absolut inte öppna kontor som efterfrågas mest.
– Fantastiskt snabbt wifi och kaffe som smakar gott, enkelhet och flexibilitet är hygienfaktorer bland de internationella företagen.
Hur ser era planer ut?
– Vi fortsätter att expandera till Göteborg och Malmö. Vi vill erbjuda ett globalt nätverk av flexibla arbetsplatser så att vi kan hjälpa folk som vill jobba i både Sundsvall och Tokyo.
Vilka är trenderna inom coworking?
– Det sker en viss differentiering med design och vi ser att det kommer coworking som är riggade på kanske hälsa och miljö, it eller gaming.
Vilka coworking-aktörer är de tongivande på marknaden i dag?
– Wework som är coworking-branschens Amazon. Det lyckats fantastiskt bra. Convendum och så United Spaces, som expanderar kraftigt.
Hur agerar fastighetsägarna?
– De har svårt att förhålla sig till coworking. En del samarbetar med operatörer (coworking-företag, säger Patrik Ölvebäck.
Martin Ericson, har grundat Box Space i Malmö och driver Coworkingpodden.
Hur utvecklas marknaden för coworking generellt?
– När jag startade Box Space i Malmö var det tydligt att coworking utvecklas väldigt snabbt i världen generellt och likaså i Sverige. Från att coworking ursprungligen startade som en rörelse där egenföretagare valde att dela kontor, fast man inte jobbade tillsammans, till att det nu etableras coworkingställen på många tusen kvadratmeter. Däremot märker jag att begreppet fortsatt är relativt okänt för gemene man och det var därför jag startade Coworkingpodden, för att inspirera människor till ett modernare förhållningssätt till sin arbetsplats helt enkelt.
Var ser ni ökad/minskad efterfrågan?
– En trend jag märkt av bland de jag intervjuat, är att allt större företag söker sig till coworking-ställen, det vill säga inte bara företag som är 2-10 personer utan nu även de som kanske har 50 anställda, ibland mer. Detta sker här och nu och den ökade efterfrågan har ökat markant bara under det senaste året.
Vad efterfrågar kunderna?
– Förutom de materiella fördelarna som man får ut av att dela på ytor och funktioner, wifi, kök, skrivare, reception etc, är det tydligt att kunderna vill få tillgång till det professionella nätverket och tillhörigheten. Det är både en social och en image-grej att vara del av ett coworking-ställe.
Trender inom coworking?
– I takt med att fler och större arbetsgivare väljer att flytta till coworkingställen så kommer detta att beröra allt fler av alla svenskar som jobbar på kontor. Vi befinner oss fortfarande tidigt i utvecklingen men coworking berör fler och fler människors vardag.
Vilka coworking-aktörer är de tongivande på marknaden i dag?
–Det som alla snackar om just nu är även Weworks etablering i Stockholm, säger Martin Ericson.


Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.