Hur påverkar nybildade contentnätverk som Ahead och Nordic Morning de mindre självständiga contentbyråerna? Byråerna Brand New Communication, Klintbergh Niléhn, Bee Production och Newsroom ger sin syn.
I förra veckans utgåva pratade Beaconomist med byråerna Borg & Owilli, Rubrik och Birdh om hur den svenska contentmarknaden påverkas av de nybildade contentnätverken som Real Agency Group, Ahead Group, Nordic Morning och även Group M figurerar. Denna vecka fortsätter reportaget i del 2.
Klintberg Niléhns vd, Mårten Niléhn anser att framtiden ”tillhör contentbyråer som kommer att ta över allt mer av det arbete som i dag görs av traditionella reklam- och designbyråer”.
– Detta är en resa som vi redan har gjort med flera av våra kunder, där vi tar helhetsansvaret. Uppsidan för kunden är naturligtvis att konceptet blir tajtare och det blir mer kostnadseffektivt.
Byrån omsatte 26 miljoner kronor 2017 på fem anställda. Mårten Niléhn berättar om prognosen för 2018:
– Jo, tack. Vi landar på runt 30 miljoner i omsättning 2018 och med ett resultat på cirka 7 miljoner, en ökning med 40 procent sedan 2016.
Vad prioriterar ni i år?
– Vi har gjort en stor satsning på rörligt material, vilket har varit väldigt lyckosamt.
Mårten Niléhn berättar att han är ”enbart positiv” till hur marknaden påverkas av de nybildade contentnätverken.
– De bidrar till att öka intresset för contentbranschen i stort.
Klintberg Niléhn är delägda av Egmont och ingår på så vis också i ett nätverk.
– Det ger oss närvaro över hela Norden. Plus tillgång till en rad förmånliga tryck- och distributionsavtal.
Hur ska ni göra för att vara konkurrenskraftiga?
– Genom att fortsätta vara bäst i klassen när det kommer till kvalitet och kreativa lösningar.
Vilka contentbyråer tycker ni är intressanta att följa just nu?
– Jag kan inte säga att vi följer några byråer, men flera av OTWs produktioner har en väldigt spännande kreativ höjd, avslutar Mårten Niléhn.
Newsrooms vd, Gun Rosendahl ger sin bild av marknaden:
– Det har varit en positiv utveckling. Men det finns alltid saker som går att förbättra, till exempel det strategiska tänkandet och den kreativa höjden.
Newsroom omsatte 12 miljoner kronor 2017 med 10 anställda. Gun Rosendahl berättar att 2018 varit ett ”ganska tufft år så här långt”.
– Detta på grund av att en stor uppdragsgivare bestämde sig för att lägga ned ett stort contentprojekt. Men vi har flera nya uppdrag på gång och vi tror på ett starkt 2019. Vi räknar med att omsättningen för 2018 hamnar någonstans runt 10–11 miljoner kronor.
Vad prioriterar ni i år?
– Att, som alltid, leverera hög kvalitet på våra tjänster – målet är alltid att överträffa våra uppdragsgivares förväntningar. Vi satsar också på vår fortsatta kompetensutveckling, framför allt inom det digitala området.
Hur påverkas marknaden när stora contentnätverk skapas och kliver fram?
– Det blir så klart tuffare för små byråer att konkurrera förutsatt att de nätverkande aktörerna kan samverka på ett bra sätt. Samtidigt har den lilla byrån en fördel av just sin storlek. Många uppdragsgivare värdesätter att vi är en ägarledd byrå med hög service och stort engagemang.
Hur ska ni göra för att vara konkurrenskraftiga?
– Vår storlek gör att vi kan vara flexibla, snabba och personliga. Sedan gäller det förstås att vara kreativa och alltid hålla högsta kvalitet.
Hur ser ni på möjligheten att ingå i ett större nätverk, antingen ett befintligt eller ett nytt?
– Det är inget som är aktuellt för tillfället. Däremot har vi alltid varit öppna för samarbeten för att kunna leverera bästa möjliga lösningar till våra uppdragsgivare.
Vilka contentbyråer tycker ni är intressanta att följa just nu?
– Vi håller allmän koll på våra kollegor i branschen. Det ska bli intressant att se hur det går för contentbyråerna som bildat nätverk, avslutar Gun Rosendahl.
Brand New Communications grundare, Emma Egnell, tycker att den svenska contentmarknaden utvecklas som samhället i övrigt:
– Med de nya kraven som ställs på budskapsformulering och transparens i våra organisationer och i vårt näringsliv. Kanske att jag tycker att utvecklingen av branschen mer borde gå inåt i organisationerna och hur man kan använda budskap som ledningsverktyg och katalysatorer för ett ökat medarbetarengagemang parallellt med de effekter man önskar skapa på marknaden.
Byrån omsatte 5 miljoner kronor 2017 på två anställda.
– Vårt affärsläge är, och har varit, stabilt sedan starten 2012. Behovet av att jobba strategiskt och planerat med affärsdriven medarbetarkommunikation, som är vår affärsidé, är stadigt och på uppgång. Ett ökat intresse för hållbart företagande, ledarskap och medarbetarskap är verkligen tydligt. Vi ser att det är mer prioriterat av våra kunder att bli bättre på att arbeta mer holistiskt vad gäller sina budskap och att de behöver stöd från oss i hur de ska få det att hända. Att gå från ord till handling helt enkelt.
För 2018?
– Vår omsättning har legat mellan 5 och 7 miljoner de senaste åren, och jag ser att det är där vi hamnar även i år.
Vad prioriterar ni i år?
– Vi har prioriterat att öka vårt nätverk av frilansande experter istället för att ha anställda. Vi ser att marknaden rör sig snabbt och att det mer och mer behövs spetskompetens för att vara relevant för kunden. Det gör att vi behöver bli ännu duktigare på att konceptualisera och paketera för att vi ska vara enkla att köpa. Jag får ett mycket högt engagemang från nätverket, de är alltid på tå och vill göra sitt bästa när de jobbar för sig själva under sitt egna varumärke.
Hur påverkas marknaden när stora contentnätverk skapas och kliver fram?
– Jag har aldrig varit i ett stort sammanhang på det sättet så jag vet inte hur man tänker rent strategiskt kring sin affär, men självklart behöver man ha hög beläggningsgrad på sina konsulter och man kommer att vilja behålla även delar av leveransen som inte nödvändigtvis är nätverkets specialitet. Jag kan tänka mig att det kan bli en del good enough-lösningar som jag även upplevde att min gamla arbetsplats ibland kunde nöja sig med, trots att de inte alls var till närmelsevis lika stora som de nätverk vi nu ser skapas.
Hur ska ni göra för att vara konkurrenskraftiga?
– Nörda ner oss ännu djupare i forskningen och empirin kring medarbetarkommunikation, engagemang och content management. Bli ännu duktigare på att jobba med mätning och uppföljning av våra uppdrag. Tydliggöra kompetenssynergier med våra systerbolag HejDigitalt och HejEngagemang för att stärka erbjudandet ytterligare. Tillsammans vann vi till exempel Telenors upphandling som Internkommunikationsbyrå – ganska coolt att vi som liten nätverksbyrå tog hem ett sådant stort konto.
Hur ser ni på möjligheten att ingå i ett större nätverk, antingen ett befintligt eller ett nytt?
– Om vi skulle kunna behålla vår spets, vår integritet och intraprenörskap skulle det vara intressant att finnas i ett nätverk för att utmana tankar och utforska okända möjligheter. Nyfikenheten och vår explorativa ambition tar aldrig slut.
Vilka contentbyråer tycker ni är intressanta att följa just nu?
– Det finns inte så många byråer som är specialiserade inom affärsdriven internkommunikation som arbetar med content som ledningsverktyg. De specialistbyråerna som fanns har gått upp i de större kommunikationsnätverken redan, så vi tittar på andra länder och initiativ. Hos HC+T har jag hittat en del guldkorn som jag förvaltat och utvecklat. Engage for sucess, ett initiativ som ägs av engelska staten tycker jag är inspirerande. En annan favorit är en byrå i Miami Beach som heter Gapinvoid som har en lustfylld tonalitet och bra eget content, avslutar Emma Egnell.
Lena Loheim Kangevik, vd och grundare av Bee Production, anser att marknaden utvecklas till en ”allt mer segregerad bransch”.
– Små kvalitetsstarka contentbyråer som arbetar med utgångspunkt från journalistiken i alla medier, kontra de stora byråerna som arbetar med allt och ingenting och ofta utifrån statistik och traditionella marknadsföringsmetoder.
Bee Production omsatte 7,5 miljoner kronor 2017 (brutet i juni). Lena Loheim Kangevik säger att omsättningen landar där någonstans även för 2018.
– Vi tillhör den lilla kvalitetsstarka byrån som arbetar med journalistiken som grund. Vi har några få stabila uppdragsgivare och en omsättning på runt 7-8 miljoner kronor per år.
Vad prioriterar ni i år?
– Kvalitet, som vanligt. Annars får det vara.
Hur påverkas marknaden när stora contentnätverk skapas och kliver fram?
– Att den blir än mer segregerad, enligt mitt resonemang ovan. Och att contentbegreppet dessvärre blir än mer urvattnat när journalistiken förlorar sin tyngd i begreppet content.
Hur ska ni göra för att vara konkurrenskraftiga?
– Envist fortsätta att arbeta med journalistiken som grund i vårt arbete med content. Det är det som borgar för kvalitet.
Hur ser ni på möjligheten att ingå i ett större nätverk, antingen ett befintligt eller ett nytt?
– Om vi tror på samma saker, eller att vi skulle få fortsätta jobba med det vi tror, så finns det möjligheter till samarbete.
Vilka contentbyråer tycker ni är intressanta att följa just nu?
– De små med hög kvalitet typ Klintberg Nihlén och de gamla drakarna som har lite allt möjligt men fortfarande gör bra grejer som Spoon och OTW. Sedan ska jag erkänna att jag inte är superuppdaterad på vilka byråer som finns och inte finns. Tycker som sagt tyvärr att contentbranschen har blivit ganska utsmetad och tunn, typ alla-vill-och-får-vara-med-och-leka, avslutar Lena Loheim Kangevik.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...