Lotta Folcker, chef på Aftonbladet Tv berättar om mediehusets webb-tv ska bli etta på tv-nyheter.
– Vår webb-tv ska vara det som Aftonbladet är, Sveriges primära nyhetskälla. Tidigare var det i form av text och bild, nu blir webb-tv, eller online video som vi kallar det, som är ett allt viktigare sätt att ta del av Aftonbladets innehåll på. Text och bild räcker helt enkelt inte längre utan våra användare vill också se och höra vad det handlar om, säger Lotta Folcker.
Inom kort kommer Aftonbladet att berätta om nya format inom nyheter. På programsidan har Aftonbladet Tv ingått samarbete med SvD och sänder tillsammans Ekonomistudion på vardagar. Nästa vecka lanseras Aftonbladet Tvs nya talkshow Anitha, ett nöjesformat där Anitha Schulman intervjuar kändisar i studion om deras engagemang i sociala medier och programmet kommer även att sändas på Viafree. I veckan startade en ny säsong av Sveriges fulaste trädgård och inom de närmaste veckorna startar @work, Stoppa tjuven, jaktprogrammet Passet och Eqnomics.
– Svenska hjältar produceras nu för fullt och vår ungdomssatsning Aftonbladet Boom kommer återigen lyfta tjejers rättigheter i nya format i höst. Intresset för politik växer nu när vi går mot valår och vi har sedan några veckor tillbaka sparkat igång vårt omåttligt populär politikformat Fråga Lena, med Lena Mellin och Malvina Britts. Vi samarbetar med Discovery angående Barncancergalan och dessutom är vi i produktion av vårt och Viafrees program 200 sekunder med Robert Aschberg, det börjar sändas senare i höst.
Förutom nyheter och fram kommer användare få se flera nya contentsatsningar från Aftonbladet Tv. Lotta Folcker kallar dem explainers, videoformat som på ett effektivt och intressant sätt ska förklara en företeelse.
– Det innebär att vi dels kommer publicera tv annorlunda och integrera videos i vår produkt. I dag bygger Aftonbladet på ett klick to play-beteende, men framåt kommer vi skilja på content. Ett visst innehåll är så bra och unikt att det är värt att se en reklamvisning för, annat är inte lika unikt och det bör då spelas upp direkt i flödet, fastnar man för innehållet och fortsätter titta så får man också lite reklam där. Annars scrollar man bara förbi. Här gäller det för oss att värdera och förstå vårt innehåll, vad som är klick to play och vad som är en del av vår flödesjournalistik.
Aftonbladet har gått över till en ny medieplattform som ska integrera video på ett nytt sätt och Lotta Folcker har höga förväntningar på hur plattformen kommer att förhöja användarupplevelsen.
– Jag är närmast besatt av användarupplevelsen. Jag har ägnat mina snart fyra år på Aftonbladet till att försöka förstå och följa användarens beteende. Det handlar om ljudet, om annonsformatet och om att Aftonbladet Tv ska gillas av våra användare. För att åstadkomma det behöver vi en ny integrerad spelare som vi nu lanserat i samband med den nya medieplattform som Aftonbladet gått över till. Här har vi jobbat mycket tätt med UXare och produktutvecklare, och de har gjort ett fantastiskt jobb för att ta fram våra nya produkter. Vi ser överallt hur andra aktörer lurar sina användare. Det kan vara en stickyspelare som knappt går att stänga av, och så hävdas det att man har view through, eller det kan vara mutade autostarter som inte ligger in screen utan rullar långt ner någonstans. Produkterna speglar inte det du klickat på utan du kastas in i antingen långa livesändningar eller helt irrelevant material. Det är inte hållbart i längden. Vi kommer precis som Facebook starta vårt rörliga material tyst i vårt flöde, vi kommer precis som Snapchat bygga storiesformatet och vi börja bland annat jobba mer med 1:1 formatet och vertikal video.
Medieplattformen är utvecklad inhouse av Schibsted i Storbritannien.
– Schibsted har flera hundra medarbetare i London som utvecklar Schibsteds medieplattform. Det är en gigantisk investering som gjorts och nu har den nya plattformen lanserats även hos Aftonbladet. Framåt kommer helt fantastiska datadrivna nya produkter rullas ut. Jag ser väldigt ljust på framtiden här.
För Aftonbladet Tv blir samarbeten allt viktigare i den medietransformation Aftonbladet står mitt i.
– Vi är alltid öppna för att hitta nya allianser och partnerskap. Vi har mycket goda relationer med såväl distributörer, produktionsbolag som andra mediehus och här gäller det att tillsammans lyfta på locket och se hur vi gemensamt kan hitta gynnsamma lösningar. MTG och Discovery samarbetar vi bra med kring framför allt program och sport. Men vi jobbar också med bland annat NTM-koncernen och Smartclip. Vi har dessutom partnerskap med CNN, AP, TT och flera andra för att garantera att vi har bra nyhetsmaterial hos oss. Sen får vi inte glömma hela Schibstedhuset där vi har ett mycket tajt samarbete med Svd och Omni, Tv.nu, men också våra norska vänner med vår egen norska motsvarighet Verdens Gang och flera av Schibsted Norges morgontidningar som Aftenposten och flera andra.
Samarbeten mellan mediehus tycks vara en trend. Vad beror det på?
– Kanalerna börjar få problem med räckvidd och vi börjar få problem med content. Put:en eller totaltittandet på tv minskar ju, men det som framförallt sker är att tittandet i vissa målgrupper rasar. I målgruppen 15-24 tittar bara 30 procent linjärt, här kan vi samarbeta kring content för att nå fler. Sen är det oerhört viktigt att man hittar en match i de här samarbetena, alltså att man hittar partners där bådas innehåll funkar hos båda.
Hur många jobbar med webb-tv hos er?
– Egentligen hela Aftonbladet eftersom vi nu ställer om huset mot mer video.
Vad innebär den omställningen för redaktionen?
– Det är en stor omställning vi genomgår här och nu, vår publisher Sofia Olsson Olsén har precis haft en stor kick-off angående nya Aftonbladet och framtid och förändring var det vi pratade allra mest om. Här kommer vi utbilda våra medarbetare och vi kommer att stå väl rustade för en ny tid. Vi kommer säkerligen också få rekrytera in ny kompetens, men först och främst ska vi vidareutveckla den fantastiska personal vi har.
Har ni anställt några nya stjärnor?
– Inga anställningar, däremot avtal med Robert Aschberg som nu gör vårt morgonprogram och det Kristallen-nominerade programmet 200 sekunder. Sen har vi rekryterat riktiga stjärnor på programsidan där Mia Lindqvist, fd programchef på Nyhetsbolaget/TV4 steg in redan i höstas och har byggt upp ett starkt team. I och med omställningen av hela huset får vi allt mer in våra egna stjärnor såsom Robert Laul, Fredrik Virtanen, Erik Niva, Simon Bank, Oisin Cantwell och Lena Mellin.
Hur utvecklas publiken?
– Under bara augusti ökade vi ungefär 40 procent, men vi kommer se en betydligt högre tillväxttakt på den nya plattformen, säger Lotta och utvecklar.
– Vår publikskara kommer ändras helt nu när hela Aftonbladet också blir video. Vi launchade en ny spelare på ettan igår. Med den ute dubblade vi trafiken direkt och betydligt mycket mer är på gång. Men det är inte det viktiga nu. Det som är avgörande är att vi förbättrar vår användarupplevelse.
Gällande konkurrensen bland mediehusen ser Lotta Folcker positivt på den ökade mängden produktioner.
– Allt fler producerar och distribuerar online video. Det gör att användarna vänjer sig allt snabbare vid formatet. Vi sneglar mycket på de amerikanska jättarna för att se till att vi för en bättre och mer värdefull produkt, däremot jämför vi inte särskilt mycket med traditionella broadcasters då vi har olika uppdrag.
Vilka amerikanska jättar gör webb-tv bäst, tycker du?
– Snapchat har den absolut bästa användarupplevelsen, enligt mig. Den är inte alltid video, men den har ett fantastiskt storyformat och det känns inte byggt för att driva intäkter primärt utan för att driva ett beteende. Youtube är såklart en fantastisk maskin, här kan du närmast söka upp allt du vill se inom rörligt. Men den är ju framför allt bra på grund av allt innehåll. Sen kan man ju inte undgå att Facebook har gått från en text och bild plattform till att bli en av de ledande kanalerna i världen för rörlig bild, så det är klart att de gjort mycket som är bra. Men de har framförallt vävt ihop videoinnehållet med sin produkt och integrerat den i spelaren.
Hur utvecklas er webb-tv-affär?
– Vi har en stabil och mycket positiv utveckling. Våra intäkter var redan 2016 större än våra redaktionella kostnader och hittills i år når vi all time high på intäktssidan. Sedan 2014 har det gått spikrakt uppåt och TV svarar numera för en viktig del av hela Aftonbladet onlines vinst. Men viktigast för oss är att vi framförallt kan påvisa mycket bra effekt för våra annonsörer med våra videoprodukter, något som är avgörande i det nya medielandskapet och en fråga vi tagit på största allvar.
Hur tänker ni framåt?
– Vi fokuserar först på att få till vår nya produkt. Steg två är att bygga nya allianser, se över möjligheterna i Schibstedhuset och nyttja kraften i vår egen trafikmotor.
För Aftonbladet är stora nyheter det absolut viktigare nu och framöver.
– För oss är breaking news det absolut viktigaste vi har. Vi var först ut och kunde livesända dygnet runt när terrorattacken inträffade i Paris, sen dess har många försökt att komma ikapp. Men det stora tryck vi har vid breaking news på liven är unikt. Aftonbladet är och ska vara Sveriges primära nyhetskälla, det är vi inte genom att branda oss med andra, att köra nyhetskanaler på andra plattformar. Det är vi genom att vara Aftonbladet, i text, i tv och i bild.

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...