Roger Ticoalu berättar att Sveriges Radio (SR) gjorde två inslag inför förra årets upplaga av We are Sthlm-chefen och att de handlade om övergrepp.
– De reportagen fick ingen större uppmärksamhet. SR lyfte frågan men inga andra gjorde det, säger Roger Ticoalu. Fler medier hade kunnat ställa frågan, men debattklimatet var kanske ett annat då.
Var det inte politiskt korrekt att skriva om övergreppen då?
– Det kan vara en anledning. Man behöver inte vara kärnfysiker för att inse att det har skett en enorm förändring i debattklimatet och i världsbilden i Sverige. Kanske tyckte medierna det då inte var tillräckligt intressant. Jag tror heller inte att någon hade helhetsbilden då. Kanske sågs det som övergrepp under en lokal festival i Stockholm. Idag är det en helt annan bild på rapporter om övergrepp i Köln, Helsingfors och Kalmar.
Då festivalen hölls 2014 observerade arrangörerna ett nytt beteende, mer systematiska övergrepp av unga män födda utrikes. Vakter och polis fick nya instruktioner inför evenemanget 2015.
– Vi satsade massor, men det var inte tillräckligt.
Dagens Nyheter berättade i går att polisen hade "mörkat" uppgifterna om övergreppen under ungdomsfestivalen som hölls i augusti 2015 och då för att inte spela Sverigedemokraterna i händerna. Det är en "orättvis bild" tycker Roger Ticoalu.
– Polisen tog den brottsförebyggande uppgiften på allvar. Polisen var fullt införstådd med att gå ut med info om hoten. Vi har inte försökt mörka. 200 avvisningar på en vecka, kan låta otroligt mycket, men det var 170 000 ungdomar på plats.
Dagens Nyheter anklagas i sin tur för att haft information men inte berättat storyn om övergreppen i höstas. Roger Ticoalu vill dock inte peka ut några syndabockar.
– Fokus borde ligga på hur vi får bukt med problemen.
Hur ser planen ute för We are Sthlm 2016?
– Vi ska trygga och festivalen och sätta åt de fullständiga idioterna till gärningsmän. Vi ska sätta in mer personal och nya verktyg.
Utvalda kategorier


Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.