Folkhälsominister Gabriel Wikström beskriver ett rökförbud på restaurangers uteserveringar som nästa steg för att minska den totala rökningen. Argumenten är bland annat problem med andrahandsrökning hos personalen och risken för återfall hos gäster som slutat röka.
 
Stefan Lundin, chefsjurist på Visita, ser flera problem med förslaget och hänvisar till när förbudet mot inomhusrökning infördes 2005.
 
– Att kunna hänvisa gästerna till uteserveringen var ett en viktig anledning till att införandet av rökförbudet gick så smidigt, säger Stefan Lundin.
 
Om möjligheten att röka utomhus försvinner har röksugna gäster ingenstans att ta vägen, konstaterar han.
 
– Vi har självklart inget intresse av att gästerna ska röka men de regleringar som nu föreslås skulle innebära en situation som riskerar att bli stökig och kan leda till nedskräpning utanför lokalen. Det kan också leda till att gäster tar med sig alkohol utanför restaurangen, vilket inte är tillåtet.
 
Oscar Örum