– Omvärlden förändras och vi har sett ett behov av att göra Sverige mer tydligt i det digitala landskapet och ett behov av att kunna jobba över flera olika marknader, säger Kristina Ösund, och berättar att det ligger tre faktorer bakom beslutet.
– Vi har också sett ett förändrat intresse hos den svenska besöksnäringen där en del marknader får mindre prioritet. Visit Sweden har begränsade resurser och vi måste lägga dem på ställen där vi kan påverka mest. Vi är en liten nation och måste tänka till.
– Det tredje är att vi måste förhålla oss till den statliga finansieringen och anpassa oss efter de anslag vi har, säger Kristina Ösund, men slår fast att beslutet inte i grunden är fattat på grund av budget.
– Budgeten för 2017 har inte ändrats. Anslagen för 2018 får vi veta om i slutet av 2017.
Visit Swedens totala budget har legat på 240-270 miljoner årligen de senaste åren.
Vad ska ni investera i i stället?
– Vi ska lägga mer pengar på digital närvaro och jobba marknadsövergripande och göra färre landsanpassade kampanjer. Visit Sweden har jobbat mer lokal med språkanpassade kanaler. I dag ser vi att resenärerna beter sig på nya sätt och hämtar inspiration både lokalt och globalt. När resenärerna blir mer globala, måste vi också bli det.
Det är främst medarbetare på de tre kontoren som ska läggas ner som drabbas av nedskärningen som ska vara enligt plan.
– Vi har gjort en analys under 2015 och den gäller fram till 2018. Vi har sett att vi behöver ställa om vår organisation och ändra vårt sätt att arbeta för att vara relevanta för resenärerna.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...