Förra veckan kom regeringens och Vänsterpartiets direktiv för utredningen om vinster i välfärden. Vårdföretagarna säger att direktiven inte bygger på fakta utan styrs av myter och föreställningar. Direktiven utgår exempelvis från att privata aktörer levererar lägre kvalitet än offentliga vårdinrättningar. Något som Vårdföretagarna säger att deras utvärderingar motbevisar.

Vårdföretagarna har tröttnat på att välfärden inte debatteras utifrån rena fakta. Därför lanserar branschorganisationen Mytpolisen. Ett initiativ till att granska debatten och reda ut de myter som florerar om vård och omsorg.

– Det här är en seriös satsning med glimt i ögat. Det som är allvarligt är att debatten om vinster i välfärden bygger på myter, missuppfattningar och överdrifter. Vi vill rensa bort alla felaktigheter, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Det är kommunikationsbyrån Hero som hjälpt till att ta fram konceptet. Den digitala plattformen vigörskillnad.se används som utgångspunkt för kommunikationen kring Mytpolisen.

­– Målet är att våra medlemmar och andra som följer debatten ska rapportera till oss om de misstänker en myt. Då reder vi ut saken och publicerar det på sajten. Personer som använt sig av en myt i sin argumentation kommer att kontaktas via Twitter eller liknande.

Hoppas ni på att kunna påverka direktiven för regeringens utredning?
– De är ju redan skrivna men vi vill ändå slå ner på de myter som de innehåller. Det hjälper om personerna som jobbar med utredningen blir medvetna om de brister som finns.

Vad kostar Mytpolisen?  
– Den kostar vårt arbete och lite hjälp med ett koncept som utgörs av en logga, en liten film och sajten. Mytpolisen är ett verktyg för oss att granska vårddebatten, inte en kampanj.

Håkan Tenelius berättar att Mytpolisen kommer att vara på plats i Almedalen eftersom Vårdföretagarna misstänker att det kommer att ske en del mytbrott där.