På tisdagsförmiddagen höll Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson en presskonferens där hon presenterade vad hennes parti fått igenom i budgetförhandlingarna inför den kommande vårbudgeten. Bland annat framhöll Vänsterpartiet att partiets drivit igenom en miljardsatsning på äldreomsorgen.
 
Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, tog inte del av själva presskonferensen men är förvånad över förfarandet.
 
– Det tycker jag låter väldigt märkligt, säger hon.
 
Jenny Madestam håller dock inte för omöjligt att Vänsterpartiet framgångsrik ställt krav på regeringspartierna om möjligheten att själva få presentera de förslag som de betraktar som partiets egna.
 
– Det är en sak som mycket väl kan ingå i förhandlingarna.
 
En annan tolkning är att Vänsterpartiet kuppat in presskonferensen på bekostnad av regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
 
– Alla tar ju sin chans att stå i rampljuset och ta åt sig äran genom att räkna hem olika förslag som sina egna. Är det bakgrunden, och Vänsterpartiet genom att vara snabba, slår undan benen på en gemensam presentation av budgetinnhållet, är man nog inte så glad hos Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
 
Oscar Örum