Dessa tre riksdagsledamöter har tidigare fått kritik för att ha viftat med PKK-flaggan i Almedalen.

Partiledningen förespråkar i stället Jonas Sjöstedt och Hanna Gedin medan Momodou Malcolm Jallow inte är med bland de 36 första på listan. Då har Vänsterpartiet i dag endast har en EU-parlamentariker, Malin Björk som avgår frivilligt.

”Vi var alla förstummade över att se att Momodou Malcolm Jallow inte stod på listan inför EU-valet den 9 juni, och än mer förstummade när vi förstod varför. Vi hade förväntat oss att han skulle vara partiets toppkandidat. Vi hade förväntat oss en proffsigare valberedning”, skriver Lorena Delgado Varas.

Daniel Riazat skriver:

”Brukar inte att ta ställning offentligt för specifika kandidater inför val som ska genomföras i partiet. Men när orättvisor drabbar någon så måste jag höja min röst”.

Och vidare:

”I slutet av 2023 presenterades valberedningens förslag till lista för EU-valet. Dvs vilka som föreslogs kandidera för Vänsterpartiet och på vilka platser. Men absurt nog så fanns inte en av de mest självklara toppkandidaterna på listan. Något som visat sig bero på osanningar gällande inbetalning av partiskatt som valberedningen tyvärr aldrig kollade upp med ansvariga i partiet utan köpte, trots att det var helt felaktigt. Malcolm är en av de i partiet som har i särklass mest erfarenhet av internationella frågor och som har bredare internationella kontakter än mig och alla jag känner tillsammans”.

–  Vi är väldigt peppade inför EU-valrörelsen. Det kommer att vara det stora som händer i år i politiken. Vi kommer att vara tydliga även där med att vi behöver rusta upp och bygga järnvägen och bygga ut elproduktion och elnät. Bryssel måste vara ännu bättre än Kina och USA i klimatfrågor, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Ni har ju även en öppen konflikt om det nya partiprogrammet. Hur är stämningen i partiet?
– Jag hoppas att det är så för alla partier att när man går till kongress då har alla olika åsikter och så röstar man. Utgångspunkten är att det ska vara olika åsikter. Annars skulle vi ju ha kunnat klubba partiprogrammet på annat sätt.  Och i helgen har vi en konferens om att sätta EU-listan.