Utredningen föreslår att det införs en ny straffbestämmelse i 4 kap brottsbalkenom olaga integritetsintrång.
Straffas kan den som begår intrång i någon annans privatliv "genom att sprida bild eller annan uppgift på ett sätt som är ägnat att medföra kännbar skada för den som uppgiften rör".
Straffet för brott av normalgraden ska få skalan böter – fängelse i högst två år. Straffet för grovt brott får skalan fängelse i sex månader – fyra år.
Enligt utredningen ska den nya bestämmelsen:
* "endast omfatta allvarliga och uppenbara fall av intrång i privatlivet och kränkningar
av den personliga integriteten".
* begränsas till av uppgifter den drabbade har "starka skäl att hemlighålla".
* gälla för den som gör intrång i någon annans privatliv genom att sprida bild eller annan uppgift om någons sexualliv, hälsotillstånd, eller uppgift om att någon utsatts för ett allvarligt brott, sprida bild på någon "i en mycket utsatt situation" på någons nakna kropp.
Straffansvaret ska vara "oberoende av vilken teknik för spridning som har använts, t.ex. genom internet eller annan elektronisk kommunikation, genom papperskopior eller muntligen".
Vid bedömningen om straffansvar ska det göras en avvägning mellan skyddet för privatlivet och värnandet av yttrandefriheten, exempelvis om det finns ett tydligt allmänintresse.
Tidningsutgivarna (TU) som slåss för yttrandefriheten gör tummen upp för förslaget.
"Det har också varit tydligt under utredningens gång att det inte är de grundlagsskyddade medierna med ansvarig utgivare som tar ett ansvar som gör sig skyldiga till överträdelser. Därför är det bra att föreslagen ny straffbestämmelse införs utanför det grundlagsskyddade området. Vi som representerar grundlagsskyddade medier har full förståelse för att något måste ske mot näthatet. Denna utredning har landat i en bra balans mellan skyddet för den personliga integriteten och yttrandefriheten", skriver TUs vd Jeanette Gustafsdotter i en kommentar.
Utvalda kategorier


Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.