Unionen representerar 500 000 medlemmar vara 91 procent har sagt att de ska gå att rösta, 9 procentenheter mer än riksnittet i förra valet. Så Peter Hellberg, vice ordförande för Unionen, sitter på ett maktblock som kan avgöra riksdagsvalet. Till skillnad från LO har inte valt sida vad gäller ungdomsarbetslösheten som han anser vara ”väldigt hög” även om problemet är viktigare att reda ut än det är att hitta exakt siffra.
– Vi tittar inte på färg på regeringen. Vi säger att den regering som tar över i september måste ta tag i situationen och genomföra de förändringar vi föreslår.
Unionen gör skäl för sitt namn och håller med både LO….
– Det behövs fler praktikplatser och lärlingsplatser och koppla ihop utbildning med arbetsplatser. Det är en nyckelfaktor.
…såväl som Svenskt Näringsliv.
– Det är självklart att vi måste skapa fler jobb om arbetslösheten ska gå ner. Där håller vi med Svenskt Näringsliv. Vi behöver få fler och bättre jobb.
Vi har haft en ny regering i fyra år. Hur har den påverkat ungdomsarbetslösheten?
– Alla regler och lagar får konsekvenser. Men jag tror inte politiken har haft jättestor effekt. Regeringen har infört lägre arbetsgivaravgift för unga, men samtidigt dragit ner på utbildning. Det positiva har tagit ut det negativa.  
Regeringen skar ner på vuxenutbildningen när den tillträdde?
–  Det var en av sakerna vi ifrågasatte. Nu har man fått lite andra tonångar i krisen. Det behövs en mycket större satsning . 25 procent som inte har betyg när de lämnar gymnasiet är på tok för mycket. Vi måste hjälpa dem att genom att ge dem en gymnasiekompetens, säger Peter Hellberg.
Debatten om ungdomsarbetslösheten hittills?
– Den har fått alldeles för lite utrymme. Man fokuserar på smådetaljer och diskuterar förslag i marginalen, till exempel om yrkesprogram måste ge högskolebehörighet. Men de stora frågorna om hur vi får fler i arbete kommer inte fram.
Hur har regeringens jobbskatteavdrag påverkat ungdomsarbetslösheten?
– Jag tror att det har haft en marginell effekt på arbetslösheten. Men de som har jobb har fått mer i plånboken. Jag tror finanskrisen har haft en mycket större effekt på arbetslösheten än något annat. Så det är svårt att se effekterna av jobbskatteavdraget.
Vad tycker du om de två blocken förslag på åtgärder mot ungdomsarbetslöshet?
– Det finns bra förslag på båda kanterna. Men ingen har visat hur de stora greppen ska tas, så jag är rätt skeptisk till att förlagen får de effekter som behövs.
Om du själv fick 5 miljarder kronor att lägga på åtgärder mot ungdomsarbetslöshet, hur skulle du fördela pengarna?
– En del på kompletterande gymnasieutbildning . Jag skulle satsa på praktikplatser och lärlingsplatser. Om det behövs incitament för arbetsgivarna, skulle jag kanske lägga pengar på det, men hellre ta fram program som hjälper arbetsgivare att ta hand om ungdomar.