Hur är engagemanget bland unga för politik och hur ni ser på det?
– Jag får uppfattningen att just bland unga så är engagemanget stort men att kunskaper kan fattas. Många väljer att inte läsa in sig i ämnen. Jag möter ofta personer med brinnande intresse och engagemang som inte kan före ett politiskt samtal, Tobias Andersson,

Vad får ni för reaktioner på er politik?
– Vi har inte riktigt samma ekonomiska resurser att röra oss med som de andra förbunden, så vi har svårt att vara ute på skolbesök i samma utsträckning. Reaktionerna kan vara extremt varierade när vi är ute på skolor. Allt från en klapp på ryggen till att vi får äpplen kastade mot oss. Det brukar vara ganska lugnt men det kan uppstå en hotfull stämning. Därför krävs det mycket av vår våra medlemmar för att bemanna skolbesök. I värsta fall hamnar man i en obekväm situation som när vi fick frukt kastade mot oss i Halland.

Ni har 800 medlemmar i dag. Vad är målet för antal medlemmar?
– Vi får inte bidrag baserat på antalet medlemmar och känner inte samma medlemshets som kan göra värvningen oetisk. Vi har inget uttalat mål, men vi vill växa. Det viktigaste för oss är att de medlemmar vi faktiskt har visar ett engagemang.

Hur funkar bidragen?
– Det krävs 3 år av verksamhet innan man kan få bidrag och att man ska vara helt fristående från moderpartiet. Vi är inte det, vi är en del inom moderpartiet. Vi är en integrerad del av moderpartiet vilket gör att vi kan ha en naturlig dialog med dem.

Ni vill ändå växa, hur ska ni göra det?
– Det vi upplever går bra är sociala medier, det är också SD extremt bra på och får bra genomslag. Att finnas i sociala medier är bättre för oss än att vi står på skolor.
Tobias Andersson berättar:
–  Vi har precis börjat med direktkontakt med personer på sociala medier. Vi har medlemmar som söker kontakt med dem som gillar våra inlägg, vi får betydligt många fler likes än vi har medlemmar på det vi lägger ut. Det är mer tidseffektivt att kontakta direkt via sociala medier än att hitta eventuella medlemmar på skolor. Det är ett nytt sätt vi började arbeta med för någon vecka sen.
Tobias Andersson berättar om hur SDU tar samtalen.
– När vi kontaktar handlar inte om att slita tag i någon direkt utan skriva information om vår verksamhet. Berätta var man kan höra av sig för att diskutera mer. Kanske säga, ”visste du att vi har möte varje torsdag”, och få dem engagerade i den lokala verksamheten. Det är vårt sätt, vi har inte ombudsmän som kan vara på skolor flera dagar i veckan. Det känns som ett smidigt sätt.
 
Under tumult byttes det förra ungdomsförbundet ut, hur har ni hittat er plats?
– Minst sagt. Det är jättesvårt, i och med att vi inte har så mycket att referera tillbaka till. Det bästa med brytningen var att vi verkligen fick bilda något nytt så att det inte fanns en fortsatt delning. Sen ska man inte krypa under stolen med att det är nytt för oss och det är svårt att konkurrera med ungdomsförbund som funnits i tiotal år kanske nästan ett århundrade.

Vilka är vassa och kassa på opinionsbildning?
– Jag ska vara ärlig och säga att Muf och SSU är bra på opinionsbildning. Det ter sig ganska naturligt att fråga dem om inlägg i debatten och sätta dem mot varandra. Men överlag är de duktiga på att nå ut i sociala medier. De är mest aktiva och det kräver att man har personer som sitter och bara jobbar med opinionsbildning. De har säkert åtminstone tio anställda. Sara Skytterdal (kdu) är väldigt professionell med att nå ut med sitt budskap, hon har varit med i gamet ett bra tag.
– Jag ser väldigt lite av Ung Vänster, de har en del anställda men ser sällan dem i mitt nyhetsflöde.
 
Vad tycker du om Jimmie Åkessons insats i partiledadebatten i söndag i Agenda?
Jag tyckte han gjorde bra ifrån sig, det har jag även hört från personer på universitetet som inte nödvändigtvis stödjer oss som tyckte han var bra.  Han gick på offensiven och vågade visa känslor. Ebba Busch Thor gjorde också en bra debatt, men överlag var debatten ganska tråkig, mycket käbbel.  
 
Jacob Wiberg