Projektet Cides, finansierat av Allmänna arvsfonden, jobbar med att samla in information, både från praktiker och från teoretiker, i syfte att analysera problemen med ungdomsbrottlighet. Målet är att utforma metoder för att lösa dem.

  – Vi måste väcka opinion genom att verkligen gå till grund med vad ursprungsproblemen är, säger Selene Cortes.

  Hur jobbar ni?

  – Vårt primära mål är att få ungdomarna att våga prata om vad som händer och få dem att formulera hur de känner.

  Hazem AshkoudirCides jobbar med ungdomsråd och med ungdomsvärdar, placerade i olika förorter till Stockholm, Göteborg och Malmö. Trots att det de frågor som de diskuterar med ungdomarna är politiska är ordet politik tabu i råden. Hazem Ashkoudir är ungdomsrådshandledare i Rinkeby:

   

  – De vill inte prata om politik. De ”gillar inte partier”, och tycker inte att någon lyssnar på dem ändå. I slutändan handlar det om att de inte har någon kunskap, säger han.

   

  Hur ska ni få ungdomarna att ändå gå till vallokalen?

   

  – Vi har bara jobbat med projektet sen i februari, så sådana frågor har inte fått plats ännu. Hade valet varit nästa år, hade vi haft tid att prata om vikten av valet och att göra skillnad, men nu är det primära att få dem att prata, säger Selene Cortes.

  Ungdomarna själva efterfrågar mer sysselsättning och större möjligheter att få praktikplats. De två politiska företrädarna, Thomas Bodström och Johan Pehrson, var eniga om att större resurser måste avsättas. Men annars var tonfallet, dem emellan, hårdare.

   

  – Bodström pratar om att tillsätta 20 miljoner hör och 20 miljoner där. Visst. Problemet är att han under den förra mandatperioden avsatte statens pengar åt att rädda en bilfabrik, sa Johan Pehrson.

   

  – Spyker lämnar vi utanför det här, replikerade Thomas Bodström.