Inom loppet av en månad har två kvinnliga distriktsordföranden för Moderaternas ungdomsförbund, Muf, öppet berättat om att de blivit utsatta för sexuella övergrepp av medlemmar i det egna förbundet. Båda händelserna är polisanmälda – en lades ned och en är fortfarande under utredning. De två kvinnliga distriktsordförandena har nu aviserat att de lämnar sina uppdrag inom Muf. De anger som orsak att förbundsledningen inte tar itu med de anmälningar som kommit in, att övergrepp tystas ner, att de som pekas ut som förövare inte möter några konsekvenser utan snarare hyllas och lyfts upp inom partiet.
Det här är vad som hittills har hänt:
 
9 juli
Alice Sigfridsson, dåvarande distriktsordförande för Muf Kalmar meddelar genom ett inlägg på sin blogg att hon avgår från sitt uppdrag. Hon skriver om att hon som 14 år gammal ny medlem utsattes för en våldtäkt av en äldre medlem i maktposition.
 
”Men långt innan jag ens hinner märka det går något väldigt fel. Jag åker hem till en person som i mina ögon är otroligt häftig. Han är högt uppsatt och uppmuntrar min förmåga. Man kan inte förstå att du bara är 14 år. Han säger att han aldrig träffat någon som mig och jag känner mig speciell.
 
Det bjuds på vin och jag tappar kontrollen. Dagen efter försvinner den uppmuntrande och snälla personen. Jag får inte berätta för någon om vad som har hänt, inte ens för dem hemma i distriktet. Det kan kosta honom hans politiska uppdrag. Och det vill jag ju inte.”
 
Hon skriver om hur hon under #metoo-hösten polisanmäler händelsen. Det är det här fallet som fortfarande är under utredning.
 
”Metoo-kampanjen är igång och många tjejer från ungdomsförbundet delar sina berättelser, jag själv inkluderad. Under hösten tar jag mod till mig och gör en polisanmälan.”
 
Hon beskriver vidare hur hon upplevde att hennes situation förvärrades efter det.
 
”Efter min polisanmälan blir ryktesspridningen än mer intensiv. Jag får höra alltifrån att utredningen är nedlagd till att en anmälan aldrig har gjorts och att det inte finns någon grund i det jag sagt. Det är ju synd om den anklagade, han sitter till och med hemma och gråter. Liksom jag gjort under så många kvällar.
 
Tjänstemän lovar mig att han inte kommer vara välkommen till några event, varken med ungdomsförbundet eller partiet, så länge utredningen pågår.
 
Några veckor passerar och fortfarande syns han flitigt på sociala medier. Han går på distriktsstämmor och blir inbjuden att tala för föreningar. Han blir till och med skickad som representant till partiets största valkonferens och intervjuad på partiets officiella Instagram.
 
Jag får inte ens ett samtal. Under åren som gått har fler vittnesmål kommit fram. Han har utsatt ytterligare tjejer i förbundet.”
 
Hon skriver avslutningsvis:
 
”Idag är de pojkar i kostym men imorgon är de maktens män. Hur ska politiker kunna leverera lösningar på de jämställdhetsutmaningar vi ser utan att kunna leva upp till det ens inom den egna organisationen?”
 
Till Dagens Opinion säger Alice Sigfridsson att det finns en internkultur inom Muf som behöver förändras om tjejer ska orka vara engagerade i organisationen.
 
28 juli 
Den första av två dagar på Muf-konferensen Midswe Sommarutbildning 2018 äger rum på Quality Hotel Galaxen i Borlänge. Det är fyra län som står som värdar för utbildningen – Muf Dalarna, Muf Södermanland, Muf Västmanland och Muf Örebro.
 
På kvällen hålls traditionsenligt en middag där maten varvas med tal som dess deltagare håller. Middagens toastmaster är Savo Sevic, tidigare riksordförande för Moderat Skolungdom – den största grenen inom Muf. När klockan är 21.45 och desserten har serverats kallar han upp kvällens näst sista talare Villemo Klockars Belenos, distriktsordförande för Muf Örebro. Hon kliver fram till ljudet av applåder från de 60-tal konferensdeltagarna i salen och Beyoncés "Run the World (Girls)” som ekar ur högtalarna.
 
Dagens Opinion är på plats och lyssnar på talet, som inleds med:
 
”Jag vill ta detta tillfälle i akt och berätta något för er, det är högst personligt och har ni några frågor eller funderingar svarar jag gärna på det under kvällen.
Som många av er säkert vet har vi haft det väldigt tufft i Örebro län. Under en lång period, kanske alltid, men jag kan bara tala för den tiden som jag har varit med.
Jag blev aktiv i Muf Örebro län hösten 2015. Jag var en vanlig medlem som senare blev invald i distriktsstyrelsen, redan då fanns det en fruktansvärd internkultur i distriktet men var inget som jag såg, inte då.
Hösten 2017, nästan två år senare, så fick jag reda på sanningen om Muf Örebro. Distriktet jag hade tyckt så mycket om, hade en helt annan sida.
En baksida där medlemmar blev trakasserade och mobbade på daglig basis, där medlemmar blev hotade och utsatta för sexuella övergrepp. Där offren inte blev tagna på allvar och där förövarna systematiskt skyddades.
Jag kunde inte blunda för detta. Och jag visste att jag aldrig tänker vara en del av den kulturen.
Så jag gav mig själv två val – lämna eller förändra.”
 
Villemo Klockars Belenos har tidigare berättat för Dagens Opinion om att en manlig medlem i Örebro-distriktet, efter att ha blivit utpekad som förövare av en yngre tjej, slutade vara aktiv i förbundet. Hennes upplevelse var då att det hela tystades ner, att förbundsledningen för Muf och moderpartiet i Örebro inte tog problemets omfattning på tillräckligt stort allvar. Att det är en hel internkultur som behöver förändras  och att problemet är större än att handla om någon enstaka medlem.
 
Nu är det knäpptyst i middagssalen och Villemo Klockars Belenos  fortsätter sitt tal med att berätta om vad som hänt henne personligen – efter den första stormiga tiden i distriktet:
”Under våren blev jag utsatt för ett våldtäktsförsök av en medlem i mitt egna distrikt.
Det var en av de utav tre absolut svåraste situationerna jag någonsin har behövt hantera. Jag tvivlade på mig själv, vad jag skulle göra, och hur jag skulle hantera den här situationen som han hade satt mig i. Jag valde med stöd av min styrelse och nära vänner att hantera situationen Jag visste att en polisanmälan var riskfylld och alla som har gjort en anmälan mot sexuella övergrepp vet att det sällan är en dans på rosor och att polisen kan vara allt annat än förstående. Jag polisanmälde honom. Partiet blev informerade och då började det bli riktigt riktigt jobbigt.”
 
Liksom Alice Sigfridsson, beskriver Villemo Klockars Belenos att den polisanmälan hon gjorde ledde till att hon kände sig än mer utsatt inom förbundet.
 
”Jag har blev misstrodd, jag fick fick veta att rykten hade spridits om mig, flera högt uppsatta personer valde att endast prata med honom och inte mig. Och vissa valde att bjuda in honom till aktiviteter i distriktet men inte mig. Det är inte lätt när partiet jag har ägnat sex år av mitt liv åt, väljer att betala hans resa till Sverigemötet eller säger att jag måste behandla honom som vilken medlem som helst trots en pågående polisutredning.”
 
Sverigemötet är Moderaternas största konferens för förtroendevalda och parti-aktiva. I år anordnades eventet i Göteborg. Och 2500 moderater från norr till söder samlades. Villemo Klockars Belenos har berättat för Dagens Opinion om hur hon bar med sig självförsvars-spray under dessa dagar i rädsla för att möta honom som utreddes av polis för våldtäktsförsök mot henne. Ärendet lades senare ned. Den anmälan om våldtäkt som Alice Sigfridsson gjorde är ännu under utredning  och även hon berättar för Dagens Opinion om att han som utreds befann sig på Sverigemötet i Göteborg. Själv valde hon att inte åka dit.
 
Tillbaka till Borlänge och Quality Hotel Galaxen. En majoritet av åhörarna i rummet är män, men det är till de kvinnliga deltagarna Villemo Klockars Belenos vänder sig i den sista delen av sitt tal:
”Det som är jobbigast med att möta allt detta är att jag vet att jag inte är ensam. I Sverige sker det en våldtäkt varje timme, året om, alla dagar och Muf är inget undantag. Därför väljer jag att berätta detta för er, för jag tror att enda sättet vi på riktigt kan nå en förändring är genom att våga prata om det.
Precis som politiker kan prata om hat de får via sociala medier måste vi kunna prata om övergreppen som sker. För tystnaden är alltid förövarens bästa vän. Så jag ber er, var uppmärksamma. Och ser ni en situation som inte verkar helt rätt – ingrip. Och hör ni något rykten så prata med personen i fråga.
Och om du har blivit utsatt för någonting, det kan vara allt från en våldtäkt till att någon har gått över gränsen, så vill jag att du ska veta att du inte är ensam. Det finns människor som faktiskt bryr sig, som kommer ta det på allvar och tror på dig.

Jag vill att du som har varit med om någonting, eller är rädd för att bli utsatt, ska veta att du alltid kan höra av dig till mig. För jag vet exakt hur det känns och jag vet hur ensam man kan känna sig. Om det är Muf-relaterat eller inte spelar ingen roll. Jag finns här alla dagar i veckan och jag är aldrig mer än ett samtal bort.”

Rungande applåder hörs i salen, kramar utdelas och middagen som snart är slut fortsätter. Toastmaster Savo Sevic tar till orda igen, ett avslutande tal hålls, deltagarna tackas och de sista sångerna sjungs.
 
”För det var i vår ungdoms fagraste vår, vi drack varandra till och vi sade gutår – skål!”
När middagen är avslutad berättar Villemo Klockars Belenos för Dagens Opinion att hon kommer lämna sitt uppdrag som distriktsordförande för Muf Örebro. 
 
Dagens Opinion har vari i kontakt med Mufs ordförande Benjamin Dousa som har lovat att återkomma, men ännu inte gjort så.Rolf van den Brink & Elin Nilsson