UPPDATERAD. Alexander Bard, författare, musiker och medieprofil, blir av med uppdraget att delta i Telia-kanalen TV4s talangjury efter en tweet där han attackerade Black Lives Matter-rörelsen.

Det började med att Alexander Bard i en tweet tyckte att ”svarta ska skärpa sig, studera hårt, gå till jobbet, tjäna egna pengar i stället för att leva på bidrag, sluta ljuga, komma ut ur fängelse och bli hjältar i stället för vara självutnämnda offer”.

En massiv kritikerstorm i sociala medier följde. Alexander Bard pekades ut som rasist.

TV4s kommunikationschef Charlie Forsberg sa i Aftonbladet:

”Alexander Bard ger uttryck för sina egna privata åsikter på sina sociala plattformar och måste svara för dessa själv. Det är inte en fråga för TV4 att svara på”. 

Men det kom krav på TV4-personlighetens avgång. Bland annat en namninsamling på Skrivunder samlade ihop 279 namn. Och TV4, som Bonnier tidigare i år sålde till telebolaget Telia, vek ner sig:

”TV4 har varit i kontakt med Alexander Bard under kvällen och har gemensamt kommit fram till att det inte passar att han fortsätter som jurymedlem i Talang”, kommenterar Lotta Edvardsson, exekutiv producent för programmet.

”Om du har någon tvekan om att #BlackLivesMatter har förvandlats till inget annat än en totalitär lynchmob och som förnedrar hårt arbetande, hederliga svarta världen runt, kolla denna absurda story”, svarade Alexander Bard, som också försökte rädda situationen genom att sända ut samma tweet i versioner för gula, röda och vita. Men förgäves.

Efter midnatt publicerade produktionsbolaget Fremantle ett inlägg på Facebook visade att det inte var TV4 som fattade beslutet om Alexander Bars.

Fremantle skriver:

”Alexander Bards kommentarer är helt oacceptabla och motsatsen till vad Talang-varumärket representerar. Fremantle har informerat TV4, som kontrakterar Alexander Bard direkt, att vi insisterar på att han ska tas bort omedelbart och inte återvända till programmet under några omständigheter”.