Moderaterna och Socialdemokraterna är jämnstora som partier men Fredrik Reinfeldt har uppåt tre gånger större förtroende bland väljarna än Mona Sahlin.

– Det mediala intresset kring partiledarna har blivit större och de har blivit viktigare för väljarna. Men man ska inte överdriva betydelsen av partiledarna, säger Toivo Sjörén, valexpert på TNS Sifo.

Han anser att det inte finns något automatiskt i samband mellan en partiledares popularitet och vilket parti väljarna lägger sin röst på.

– Går vi tillbaka till Olof Palme hade han långa perioder av lågt förtroende bland väljarna medan Socialdemokraterna hade ett brett stöd bland väljarna. Göran Persson hade lågt förtroende när han började.

Så vad avgöra valet om inte partiledarnas popularitet?

– Fortfarande är sakfrågorna viktigast.

Dock har rörligheten bland väljarna ökat.

– Väljarna håller partierna på armlängds avstånd och röstar på dem. Men man är inte längre en moderat eller en socialdemokrat.

Med den ökade rörligheten blir partiledarna allt viktigare.

– Det är inte så att partiledare är betydelseläsa. Men en populär partiledare som kan ta en debatt bland de rörliga väljarna, kan e några procent av väljarna i slutet av en valrörelse.

Rörligheten över blockgränserna är dock liten, 6-7  procent, enligt Toivo Sjörén.