TECH TAR ÖVER. Markant många techbolag går in tungt och lite maskinellt i Prideparaden. I år deltog bland annat Tieto, Salesforce, Klarna, Google, Dice, lite med samma recept, en lång lastbil med stort flak och många ballonger.   

AVSÄNDARE, NÅGON? Bra reklam kännetecknas av att budskap och avsändare är tydliga. Varför går det en ensam tjej i rävmask. Varför deltar ett team med hårda män i guldskägg och motorcykelväst och kvinnor i prickblus om amerikansk 50-tals mormors look? Varför åker det omkring en rosa bil med en trädgård av plastblommor på flaket? Pride är inte lika med professionalism, trots att näringslivet allt mer utstuderat engagerar sig i paraden.
 
CIRKA-FAKTA. Runt 50 000 gick i paraden. Runt 500 000 såg på. 200-250 ekipage deltog. Närmare 10 000 inlägg för #Europride2018 på Instagram.  

QUICK AND SIMPLY. Brexitledande Storbritannien visar att det är enkelt att delta i Prideparaden. Ambassadören, som inte själv deltog, ordnade en bil, Jaguar med Union Jack i regnbågsfärger och stoppade in en schlagerdiva i kartong i fönstret. Hur svårt kan det vara?

BUDSKAPEN. Mycket uppmärksamhet fick Försvarsmakten för ”We don’t always march straight”. Få missade Centerpartiets massupplaga av ”Lööf is in the air”. Men det som var mest ”i luften” var förstås Jonas Gardells hyrda flygplansreklam med ”Villkorlös kärlek”, som satte sig så att säga över sociala medier då inte ens en bfra kamera (se ovan) lyckades fånga in reklamtexten.   
Mest nischat och vässat och tyckt på en t-shirt: ”En stolt batikhäxabög”.
 

PARTIERNA. De politiska partierna har svårt att hänga med när Prideparaden växlar upp. Även om Centerpartiet försökte slå Guiness-rekord i antal deltagare i ett svenskt Pride-tåg, så är det svårt att tävla med de mest extravaganta numren som skyliftar med glittrande diskodansare och brakar i väg samordnade housepartyn. Det verkar handla mycket om att det skulle se konstigt ut att inte vara på plats för partiernas del. Men det bjuds ju många möjligheter att få vara med på ungdomarnas selfie-bilder. Kanske lite som Almedalsveckan. Politiken trängs undan.

Båda statsministerkandidaterna hade mönstrat kraftfulla team. I statsminister Stefan Löfvens entourage ingick bland annat gruppledare Anders Ygeman, socialminister Annika Strandhäll, infrastrukturminister Thomas Eneroth, handelsminister Ann Linde, finansminister Magdalena Andersson och SSU-chefen Philip Botström.
Oppositionsledaren Ulf Kristersson hade med sig bland annat finansministerkandidaten Elisabeth Svantesson och utmanaren om finansborgarådstiteln i Stockholm Anna König Jerlmyr.  
 

RÄTTNING I ARBETARLEDEN. Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin var nöjd med att stå bakom Socialdemokraterna och före LO och Aftonbladet i väntan på att tåget skulle börja rulla. Därefter blev det rättning i ledet. Partiet först, sedan LO och därefter medlemsförbunden. Men var fanns Kommunals tupprobot? 
 

BIL-STIL. Val av bil är viktigt.  Centerpartiet började med att köra en svart Tesla och i år hängde Mijöpartiet på. Volvo säljer ännu så länge endast en elbil för barn. Men kanske en svensktillverkad el-hybrid? Och när kommer Pride-tågets första självkörande ekipage? Den borde kanske Google rulla in som i år nöjde sig med en tysk Mercedes försedd med en steetview-radar i form av en glitterkula.  
 

PROPAGERA WITH PRIDE. Det finns också en digital Pride-parad. I den får alla delta. Inte bara ekipage godkända av RFSL. Där kan alla opinionsbildare göra väsen av sig utan att dansa fram i fjäderboa, solglasögon och valfri pappersflagga. För Chang Frick som driver sajten Nyheter i dag kom ett utmärkt tillfälle att glänsa. På Twitter skrev han:
”Jag lider genuint med alla homosexuella osv som ofrivilligt representeras av haveriet ’Pride’. Inget är väl mer stigmatiserande än att sammankopplas med det billiga, komersiella (sic), platta, ytliga, innehållslösa, PR-konsultskadade och sittkissande spektaklet. Vilken jävla skam.”
När detta skrivs har han fått ihop 30 trollbindande kommentarer och 283 retweets. Chang Frick glömde att berätta att Nyheter idags ägare, Medborgerlig Samlings partiledare Ilan Sadé har gjort ett stort nummer av att partiet inte fick ställa ut i Pride-parken. Chang Frick skulle sannolikt passa bra i paraden för duktig på att klä ut sig är han. Ena dagen i tjänst för Sverigedemokraterna, den andra för Medborgerlig Samling via ett publikdragande försök att få bli medlem i Moderaterna. Vem vet, kanske är han en Egor Putilov i skäggig redaktörsskrud i tjänst för en rysk-israelisk axel?
 
VÅGHALSIGAST. Tjejen som vid korsningen Valhallavägen-Sturegatan klättrade högt och farligt för att försöka rycka ner ned den högerextrema organisationens banderoll med budskapet ”Värna kärnfamiljen”. Och silkesvantarna på för polismännen som skulle lyfta över den lättklädda kvinnan över ett staket.