Swecos hållbarhetschef Mattias Goldmann fick 60 000 reaktioner på sin tweet om en tågresa till Barcelona.

Swecos hållbarhetschef Mattias Goldmann ska föreläsa för Volkswagen i Barcelona och berättade på Twitter att han tänkte ta tåget dit från Luelå. Inlägget har skapat 110 trådar och 60 000 reaktioner, varav många är arga.

Mattias Goldmann tycks överrumplad över reaktionerna inlägget om den förestående tågresan renderade.

– Det pekar på hur ett personligt klimatengagemang fortfarande provocerar. Jag berättade ju bara hur jag tänkte åka. Jag berättade inte hur andra ska åka, men några läste nog in det. Det visar att det fortfarande jobbas med förbud, skam och pekpinnar i klimatkommunikationen, säger Mattias Goldmann och lägger till:

– Jag har stor förståelse för att alla inte kan åka tåg, vilket jag uttryckte i många av trådarna.

Mattias Goldmann tycker även han missförstods av flera som stöttar hans resa.

– Många från klimathåll uttrycker beundrar och ser det som jag gör en stor uppoffring att ta tåget. Även där fick jag gå in och rätta till bilden. Jag ser det inte alls som en uppoffring att äta smörrebröd i Köpenhamn, ta en öl i Tyskland och käka tofu i Schweiz och komma fram lagom till tapas i Barcelona.

Några kommentatorer förklarade att de skulle köra extra mycket bil och flyga ännu mer för att släppa ut mer CO2 nu när Mattias Goldmann har varit så ”duktig”.

– Jag blev nyfiken på dem och försökte vara vänlig och sa att jag ville träffa dem för att förstå hur de tänker. Jag vill ju inte att min minskade klimatpåverkan ska få andra att öka sin. Det visade sig att inte någon menade allvar och att det var på skämt och lite som småbarn som minsann ska göra motsatsen till det man propagerar för. Jag önskar att de lägger av med de klimatfientliga inläggen, de skymmer sikten.

En lärdom att dra av inläggen är att pekpinnar inte fungerar, anser Mattias Goldmann.

– Ska vi vinna klimatfrågan, behöver vi lyfta fram det som är roligt. Som Tesla som lyfter fram att de har den snabbaste bilen. När bilpoolerna startade var det typ jag som gick med. Nu har bilpoolerna ändrat bilden till att du slipper äga och ta ansvar, slipper tvätta och tanka bilen.

Mattias Goldmann åker till Barcelona som Sweco-konsult och resan betalas av Volkswagen. På resan ska han skriva klart manus för sin kommande bok på förlaget Volante.

–  Boken har arbetstiteln De sju dödssynderna och hur vi räddar klimatet genom att begå dem alla.