Det är filmaren Staffan Julén som ägnat två år av sitt liv på att gräva och undersöka i Moderaternas nutidshistoria.
 
Som bekant inledde Moderaterna efter katastrofvalet 2002 en rejäl förnyelse som mynnade ut i ”Sveriges nya arbetarparti” och en strategi där man ständigt ritade om den politiska spelplanen.
 
Imorgon, onsdag, klockan 20.00 sänder SVT1 den första delen av dokumentärserien ”Nya Moderaterna” som går på djupet i hur det faktiskt gick till när Moderaterna tog en ny kurs.
 
Tittarna får möta både några av arkitekterna bakom Nya Moderaterna, som Per Schlingmann, Sven Otto Littorin och Ulrica Schenström, men också motståndarna som Mona Sahlin (s) och Aron Etzler (v).
 
– Det har varit som att gräva i en politisk thriller, som ”House of Cards”, med mycket smarta spelare och utspel, förklarar Staffan Julén och tar som exempel hur Moderaterna började prata om välfärden på ett helt nytt sätt:
 
– Tidigare har socialdemokratin alltid försvarat välfärden och Moderaterna anklagats för att nedmontera den. Men då gjorde Moderaterna en omräkning som Socialdemokraterna inte begrep sig på, där de skiljer åt transfereringar och verksamheter, så att alla bidrag plockas bort, vilket gjorde att de kunde gå ut och säga att vad än sossarna satsar så kommer vi att satsa lika mycket eller toppa det. Det blev stopp i hela debatten och Mona Sahlin berättar att de inte visste vad de skulle säga. Det var många sådana smarta grepp som påminner om ”House of Cards”.
 
Staffan Julén är själv ingen politisk journalistik och tror att hans bakgrund som dokumentärfilmare gör att samtalstonen blivit lite annorlunda än vad tittarna annars är vana vid.
 
– Det har varit lite mer personligt. Jag har velat göra det mer begripligt för vanliga människor, säger han.
 
Var det något som överraskade eller förvånade dig när du gjorde den här dokumentären?
– Det som var överraskande är ändå graden av handfallenhet hos socialdemokratin, att de länge inte trodde att Moderaterna menade allvar, men också hur genomtänkta Nya Moderaterna var. De som ledde arbetet tänkte på varje steg. Med facit hand är det också förvånande att det man genomfört ändå är väldigt likt det som Bo Lundgren ville genomföra men förlorade på 2002. Det är en remake som är rätt skickligt gjort.
 
Varken Göran Persson eller M-duon Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har velat medverka. Däremot tycker Staffan Julén att de andra varit öppna och rätt frispråkiga.
 
– Men något som slagit mig är att det finns nästan ingenting dokumenterat från Moderaterna. Det är omöjligt att få ut tidigare valmaterial och valfilmer, det som normalt finns hos andra partier på Kungliga biblioteket och i arkiv. Det är väldigt städat.
 
Varför tror du att Moderaterna förlorade det senaste valet?
– Det jag tycker framträder rätt tydligt är att den starka förnyelseandan som de kom in med och revanschlustan mattades av med tiden, det som många pratar om regeringströtthet. Man släpper inte fram så mycket nytt folk och en efter en försvann de som var drivkrafterna och till slut var det bara Borg och Reinfeldt kvar som blev mer och mer lik det som de anklagade Göran Persson och Socialdemokraterna för. Att de inte tog åt sig kritik och började använda ett maktspråk som de kritiserade socialdemokratin för.
 
Fanns det någon särskild anledning arkitekterna en efter en lämnade?
– Det fanns olika anledningar. För vissa var det medieskandaler. Men jag tror att man hade nått så långt man kunde med det projektet. Det är svårt att lansera nya nya Moderaterna och man kan inte vara ny hur länge som helst. Jag tror att det var många entreprenörer som inte var så mycket förvaltare.
 
Hur tror du att nya partiledaren, Anna Kinberg Batra, kommer att förvalta det?
– Det är svårt att säga. Många av de äldre moderater som jag pratat med tycker att Fredrik Reinfeldt varit den mest framgångsrika moderata partiledaren någonsin och gjort mer än någon annan tidigare. Men de tycker också att han kunde stå för att det är en högerpolitik. Det här var saker som många under 90-talet och bak i tiden hade berett vägen för. Men var den nya partiledaren egentligen för partiet är svårt att säga.
 
Den andra och sista delen av dokumentärserien visas på torsdag klockan 20.00 på SVT2.
 
Till hösten hoppas Staffan Julén också kunna göra en långfilmsversion som ska visas på biografer och Folkets hus runt om Sverige, men även i skolor.