– Jag har varit på SVT i 13 år, vilket är en ansenlig tid. Jag har trivts jättebra, men blev erbjuden det här av Dilsa (Demirbag-Sten, verksamhetschef) själv, säger hon.
 
Colette van Luik kommer närmast från ABC-redaktionen där hon jobbat som programledare och reporter. Hon har även redaktör för hälsoprogrammet Toppform på SVT samt jobbat som reporter och programledare på TV4 i Stockholm och Växjö samt som skrivande journalist. Hon har dessutom skrivit tre böcker och producerat flera dokumentärer.
 
– Berättandet ligger mig varmt om hjärtat. Jag tycker att skrivarverkstäder för barn och ungdomar är ett otroligt bra initiativ och jag vill verkligen vara med och stödja och hjälpa dem växa, vilket de gör, säger Colette van Luik.
 
På Berättarministeriet, som driver skrivarverkstäder för barn och unga i åldern 8-18 år i områden med hög arbetslöshet, blir hon kommunikationschef och ska i den rollen ”sprida ordet” om verksamheten.
 
Är det en nyinrättad tjänst?
– Ja, det kan man faktiskt säga. De har visserligen haft det innan, men då var det flera stycken som hjälptes åt. Men nu blir det en renodlad tjänst, säger Colette van Luik.
 
Du lämnar därmed journalistiken. Hur känns det?
– Jätteläskigt, om jag ska vara ärlig, men också otroligt roligt. Men jag tror att det förr i världen var ett större steg än i dag. Förr så ”gick man över till andra sidan”, men så är det inte i dag, utan man hoppar lite hit och dit. Bara man vet var ens moraliska kompas står och vem det är som är ens uppdragsgivare, så är det inte något problem. Men sedan älskar jag SVT och public service, så på så sätt är det ett stort steg.