Det är SD-politikern Nima Gholam Ali Pour som var först med att uppmärksamma att programmet anlitat en ”känd och radikal asylrättsaktivist” som researcher.
 
Han hävdar på sin blogg att SVT-medarbetaren bland annat ska ha finansierat ”flyktingsmuggling” och menar att det är ”en skandal att den som genomfört research-arbetet är en asylrättsaktivist som är så radikal att hon romantiserar våldsamma attacker mot Migrationsverket”.
 
Nima Gholam Ali Pour ifrågasätter också att personen "varit opartisk i sitt arbete" och fortsätter: "Kommer SVT fortsätta arbeta på detta sätt? Var går gränsen egentligen?”
 
Blogginlägget har fått viss spridning i sociala medier.
 
Nu slår Hans Karlsson, projektledare för Fosterland, tillbaka mot kritiken. Han säger till Dagens Opinion att han kände till researcherns bakgrund och att det var just för hennes erfarenheter som hon anlitades.
 
– I det här projektet skulle vi undersöka om det var möjligt för ett tv-team att följa med en grupp flyktingar på deras resa genom Europa och spegla resan genom ett Europa som präglas allt mer av nationalistiska åsikter och stämningar, säger Hans Karlsson och fortsätter:
 
– Då behövde vi någon som hade språkkunskaper och erfarenhet av asyl- och flyktingfrågor. Hon har sådan kompetens. Hon har också en bakgrund som asylrättsaktivist, och det visste vi. Men det är lite speciellt när man försöker spegla flyktingars väg genom Europa. Det är ju människor som man måste komma i kontakt med och kunna prata med dem. Det är där en researcher med sådana kunskaper kommer in.
 
Han betonar också att hon inte haft ansvar för research-arbetet, något Nima Gholam Ali Pour hävdat.
 
– Det var en redaktör, Malin Syrstad, som varit ansvarig för research.
 
Programmet är i övrigt ganska transparent. Varför inte berätta om detta om det finns en risk att det skapar tvivel om er opartiskhet?
– Hon står med i eftertexterna. Vi har inte dolt att hon haft den rollen. Att det sedan finns människor som vill ifrågasätta hennes lämplighet, det får man väl göra. Men hon har inte haft ansvar för programmets utformning, säger Hans Karlsson.
 
Han säger att Fosterland i övrigt fått väldigt positiv respons sedan premiärsändningen, något som också överraskat honom, samtidigt som programmet fått stor spridning.
 
– En sak som gläder mig som projektledare är att många reaktioner som varit positiva sagt att programmet låter tittarna tänka själva. Det är ett annat sätt att göra samhällsprogram på än till exempel klassiskt granskande journalistiskt.
 
Nästa avsnitt, som bland annat ser på situationen i Unger ur en homosexuell mans perspektiv, visas på söndag men kommer att läggas ut i förväg på SVT Play.
 
– Det är många som efterfrågar, det finns ett stort intresse.