På samma dag presenterar statliga SVT och Schibstedägda SVD vardera politiskt format.

Den 5 maj är det premiär för SVTs nya program Politikbyrån. Det leds av den forne utrikeskorren Fouad Youcefi, som senast bevakade USA-valet. I programmet ska och hans experter gräva ”djupare i inrikespolitikens hetaste ämnen och ge spännande och oväntade infallsvinklar på samhällsdebatten”. Vilka dessa experter är, har SVT ännu inte bestämt.

”Det svenska politiska landskapet är inne i en dramatisk förändring, och bakom varje ord från politikerna finns en tanke, en strategi, och ofta en risk. Jag ser fram emot att med Politikbyrån skapa en större förståelse för både sakfrågorna och för varför politikerna agerar som de gör”, programförklarar Fouad Youcefi i ett utskick från SVT.

Han berättar vidare:

”Om Agenda tar upp ett ämne på ett sätt så kan vi ta upp samma ämne, men med ett helt annat perspektiv, en annan ton. Politikbyrån blir ett nördigt program om svensk inrikespolitik”.

Svenska Dagbladet, SvD, kör i gång en ny podd med en gammal duo Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson. De ska tillsammans med reportern Annie Reuterskiöld. Trion ska tillsammans driva veckopodden:

”Politiken med Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg & Torbjörn Nilsson”.

SvD utlovar en ”initierad podd om svensk inrikespolitik”.  Vardera avsnitt är 30 minuter långt.

Podden ska också gästas av andra medarbetare på SvDs politikredaktion.

Här är ambitionen att ”lyssnaren ska ligga steget före i svensk inrikespolitik” och det utlovas ”framförallt spaningar om svensk politik och svenska politiker, viskningar från riksdagens korridorer, anekdoter från fältet, djupdykningar i politisk historia, framtidsspaningar och analyser om både sakpolitik och det politiska läget”.