Hur bedömer du läget i dag? Törs du tippa?
– Osvuret är bäst, men jag är mer optimist i dag än för en vecka sedan. Det är rätt många som kommit ut de senaste dagarna till stöd för att stanna i EU, David Beckham till exempel. Det blir ofta så i folkomröstningar att i de sista skälvande minuterna bestämmer sig folk.
De brittiska opinonsundersökningarna var rejält missvisande i senaste valet till parlamentet, där siffrorna visade på ett klart övertag för Labour. Nu visar undersökningarna en svag fördel för EU-sidan.
– Här refererar man gärna till spelbolagen i politiska frågor, vilket ju är en omöjlig tanke för en svensk. Oddsen har gått i en riktning mot dem som håller det för troligt att Storbritannien stannar i EU, berättar Nicola Clase.
Av tradition röstar alltid engelsmännen på torsdagar. Vissa får ledigt från jobbet. Andra röstar på morgon eller kväll, vallokalerna är öppna till klockan 22.
– Mycket kan påverka. Vädret till exempel. Det anses vara en klar fördel för stannasidan om valdeltagandet är högt. Man talar nu om prognoser på 60 procent, vilket är högt här. 50 procent är mer normalt.
I diskussioner med engelska EU-företrädare talas det ibland om att britterna inte riktigt inser att EU verkar åt två håll. Att sätta hinder för de ”polska rörmokarna” innebär hinder även för engelsmäns fria rörlighet.
– Det är en bra poäng. Engelsmännen tar frågan lite lättvindigt. Två miljoner britter bor i övriga EU, men det är få som tagit upp hur deras situation skulle se ut vid ett utträde. Lämnarsidan tar också avstånd från en lösning, liknande Norges, att stanna i den inre marknaden med fri rörlighet på köpet.
– De tänker sig att det är ju bara att förhandla fram handelsavtal med EU, men det kanske inte är gjort i en handvändning, påpekar Nicola Clase och tar Grönland som exempel.
– Det tog dem tre år att få ett handelsavtal när de lämnade EU.
Det handlar delvis om en bristande kompetens vad gäller EU-förhandlingar inom Storbritannien.
– De som jobbat inom EU och skött förhandlingar förstår naturligtvis det här. Men inom landet är erfarenheten liten.
Vad är den största orsaken till att folk vill lämna?
– Den skeptiska inställningen till EU har funnits länge. Man ska komma ihåg att Storbritannien gick med i EG på 70-talet. Landet gick med i en klubb som redan var bildad och var inte med och påverkade från början. Sedan dess har det varit en ständig diskussion om för- och nackdelar.
Du har bott i England i sex år. Hur har landet/politiken förändrats under de åren?
– Jag har varit med om tre folkomröstningar under min tid här, två nationella och så den om Skottlands utträde. I ett land där folkomröstningar är väldigt ovanliga historiskt sett. Det har hänt mycket oväntade saker. Politiken är spännande följa. Alla sa att en koalitionsregering var en omöjlighet. Sen blev det en sådan i fem år. Efter det var en majoritetsregering otänkbar. Nu sitter de konservativa i majoritet.
Johanna Kronlid
Utvalda kategorier


Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.