– De nya satsningarna i programmet omfattar en miljard kronor på årsbasis, en ny barnmiljard kan vi kalla det, sade partiledare Jimmie Åkesson på den välbesökta presskonferensen vid 11-tiden i Visby.
 
Sverigedemokraterna presenterade sitt nya reformpaket via en debattartikel i Svenska Dagbladet tidigare under onsdagen. Det är ett knippe förslag som alla kretsar kring barn och deras första år i livet.
 
Förslagen handlar om alltifrån att båda föräldrar ska ha rätt till ersättning för att ta ledigt för besök hos mödravården till ett slopat karensdag för anställda i förskolan, som partiet tror kan minska spridningen av sjukdomar bland barnen.
 
– Samhället glömmer i dag bort att satsa på barnet. Man tittar inte ur barnens perspektiv, utan oftast tittar man hur det ser ut för föräldrarna eller de som arbetar på platserna. Det här är ett sätt för Sd att knyta ihop säcken, från blöja till rymdfärja, säger Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson.
 
Enligt Sverigedemokraterna syftar deras förslag till att minska samhällets kostnader.
 
– En individ som mår bra kommer kosta samhället mycket mindre pengar, kontra en individ som mår dåligt och inte kan producera. Sätter vi små kostnader i början på barnen så kan vi få barnen att må bra.
 
Förslagen beräknas totalt kosta 1 miljard kronor per år.
 
Partiet säger också nej till en tredje pappamånad och vill samtidigt helt avkvotera föräldraförsäkringen.
 
– Att idiotförklara familjen och säga att de inte själva kan bestämma över den här biten, det är så löjeväckande för alla vi som är föräldrar, säger Stefan Jakobsson.
 
Invandringsfrågan är fortfarande i fokus för partiet, men förslagen ska också ses som ett sätt att ändra på den ”hårda” profil som många förknippar med partiet, menar Jimmie Åkesson själv.
 
– Jag känner inte riktigt igen den bilden. Jag tror vi tagit de samhällsfrågor som varit viktigast först, det är de extremt stora kostnader som finns i dag längst upp. Men ska vi åtgärda problemen måste vi åtgärda dem tydligt och det är hos de små barnen, säger Stefan Jakobsson.
 
Paketet som presenterades i dag är ett förslag från partiledningen som partistämman ska besluta om.