När USA-korren Malin Ekman hoppar av SvD väcker det reaktioner, inte minst i högerleden.

Malin Ekman berättar i sociala medier att hon slutar som USA-korrespondent på SvD efter fem år, bland annat för att hon och redaktionsledningen inte har samma uppfattning om hur den republikanska presidentkandidaten Donald Trump ska bevakas.

”Jag delar Malin Ekmans bild att Martin Ahlqvist (f d redaktionschef) och Anna Careborg (fd chefredaktör) hade målsättningen att vara annorlunda och verkligen försöka ge andra perspektiv”. Om Malin upplevde att hon fick mer stöd från dem”, har jag inte svårt att tänka mig”, säger Ivar Arpi som tidigare skrivit för SvD, men idag kör Substack-kanalen En rak höger med Ivar Arpi.

Han lägger till:

”När jag har läst henne har jag tänkt, hur länge får hon vara den här sortens journalist i Sverige.   Nästan alla USA-korrar har likartade perspektiv och är tydligt präglade av öststats liberalism (i USA) som New York Times. Malin har jag uppfattat vara mer nyfiken och velat täcka in fler perspektiv. Nu nådde det väl vägs ände”.

Ivar Arpi reagerar på uppgifter att innehållet i Malin Ekmans texter ska ha kontrollerats vad gäller politisk vinkling.

”Om det har fallit ut mer till fördel för republikanerna än demokraterna, kan inte redaktionsledningen stötta dig, det är ju fullkomligt absurt sätt att se på rapportering”, säger Ivar Arpi och lägger till:

”Det är sorgligt att man blir rädd för kritiska perspektiv  och att inte en stor tidning kan se det som att de har något annorlunda än till exempel Dagens Nyheter, att Malin har sina storys och sitt sätt att se på världen. Jag tror ingen kan beslå henne med att ha varit någon sorts opinionsbildare”. Det har handlat om att hon har tagit storys som andra nyhetsjournalister har undvikit för at de tycker att det spelar fel krafter i händerna.

Ska du anställa henne?
”Jag förstår att du skojar lite, men det är ett problem att hon nu placeras i ett högerfack, men jag har inte uppfattat henne som höger, jag har uppfattat henne som nyfiken och sökande”.

”Det är en stor förlust för SvD. Ekman har gjort USA begripligt på ett sätt hon varit ensam om genom att även infoga den amerikanska högerns perspektiv. Det kommer SvD-läsarna att sakna”, säger Per Gudmundson, tidigare skribent på SvD och numera politisk sekreterare hos Moderaterna.

I skribenten Andreas Henrikssons kommentarsfält på Facebook skriver SvDs förra politiska chefredaktör PJ Anders Linder:

”Hela den här strategin med att göra SvD till en B-version av DN känns ganska underligt”.

SvDs tidigare skribent Thomas Gür skriver:

”Jag har länge prenumererat på SvD för att ha tillgång till mina egna texter mellan 1995 – 2020. I dag med de berörda beskeden, och framför allt rekryteringen av den förvirrade ekonomicharlatanen Kielos, sade jag upp prenumerationen”.