Regeringens organisation Fossilfritt Sverige ska ta fram en finansieringsstrategi. Och det kan behövas då det kommer att gå åt ”tusentals miljarder” till omställningen, enligt Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Fossilfritt Sverige har hjälpt 22 branscher med att ta fram färdplaner Färdplanerna för hur branscherna ska bidra till att uppnå riksdagens mål om att Sverige ska ha noll nettoutsläpp av CO2 senast år 2045 samtidigt som företagen ska stärka sin konkurrenskraft. Nu behöver färdplanerna finansieras och det blir inte billigt.

– Det kommer att krävas belopp på tusentals miljarder. Bara för att ställa om LKAB kommer att kosta 400 miljarder kronor. Preem pratar om att investera 15-20 miljarder kronor. Så finna också alla vindkraftverk och elnät, säger Svante Axelsson.

Men samtidigt finns det en möjlighet nu att komma åt ”extremt mycket kapital”.

– Både Sverige och EU har taggat upp och hittat andra sätt att se på statsbudgetar och nya utrymmen för investeringar. Joe Biden pratar om att det lägga 2 000 miljarder dollar på omställningen. Det är belopp som inte går att greppa.

Det finns flera nya program och fonder att hämta pengar ur, anser Svante Axelsson. Inte minst när det gäller pengar som ska gå till att återstarta samhället efter corona.

– Vi har Industriklivet, Klimatklivet, innovationsfonder, omställningsfonder och återhämtningspaket, strukturfonder och hållbarhetsfonder, det blir många nya ord att lära sig, säger Svante Axelsson och lägger till:

– Vi har ett helt unikt fönster. Det är lite som efter andra världskriget. Då fanns Marshallhjälpen. Det är på den nivån nu. Det finns en möjlighet att inte ta ett kliv utan att göra ett hopp mot framtiden. Undra några år måste samhället ställa om. Då känns det vettigt att tänka till och vara smarta. Sådana här tillfällen dyker inte ofta upp i världshistorien.

Fossilfritt Sverige är inte färdig med sin finansieringsstrategi än. Men redan nu står det klart att det är offentliga pengar som behöver skjutas in förs i de olika färdplanerna.

– Poängen är att använda de offentliga pengarna så att de genererar privatkapital så att staten tar mer risker, så att det finns en krockkudde. Då kan det privata kapitalet, som inte är så riskbenäget, komma in. Vi måste se till att privata aktörer vågar gå in.