Moderaterna i Stockholm har just antagit linjen att lägga ner SVT. Sverigedemokraternas distriktsordförande vill sälja SVT2 och P3. När det blåser som mest kring public service ska SVT baxa igenom en strategi som innebär att lokal-tv-stationerna i stället för att sända ska publicera material på sajterna. Det har redan skapat upprörda känslor ute i landet mot ledningen i Stockholm inför morgondagens streamade och interna stormöte på SVT.

I morgon kommer SVTS ledning att lägga fram sin nya strategi för alla SVTs medarbetare. Strategin bygger på två stora förändringar.

* Lokal-tv-stationerna ska i första hand jobba online och i andra hand med de sändningar, som public service-uppdraget egentligen handlar om. Sändningarna kan sägas överges på samma sätt som dagspressen överger pappret.

* De lokala tv-stationerna ska endast sända ”online-material” och utgå från ett ”videocentriskt perspektiv”. Själva sändningarna ska i stället ske från ett fåtal deskar, sannolikt från Stockholm, Göteborg, Malmö, Sundsvall och någon möjligen ytterligare.

Dagens Opinion har varit i kontakt med SVT-journalistfackets ordförande Hanna Nyberg, som dock inte vill föregå morgondagens stormöte. Men helt klart är att förändringsplanerna väcker upprörda känslor i landet. Flera anser att strategin sätts av före detta tidningschefer i Stockholm, som Ingvar Näslund, projektledare, Jan Helin, programdirektör, Charlotta Friborg, programchef och Hanna Lovisa Stjärne, vd, som håller till i Stockholm, för över idéer från tidningsvärlden och inte vet hur det fungerar ut i landet. Huruvida den nya strategin ligger i linje med public service-uppdraget samt hur de redan pressade lokaltidningarna påverkas kommer säkerligen att diskuteras.

SVT håller sitt stormöte i morgon klockan 12.

”Artikeln bygger på felaktigheter, uppgifterna stämmer helt enkelt inte. Vi kommer satsa på det lokala utgivarskapet liksom på den lokala nyhetsjournalistiken både i våra viktiga tv-sändningar och online. 100 medarbetare runt om i landet har varit involverade i arbetet som också bygger på en ny journalistik inriktning som presenterades i höstas. I övrigt vill vi såklart berätta om förändringarna för våra medarbetare först”, skriver Kicki Ågren, programchef lokala nyheter, i ett mejl.

Sedan artikeln publicerades har en felaktig uppgift om utgivarskapet korrigerats. Utgivarskapet ska inte förändars, enligt SVT. /red.

 

Rolf van den Brink

rolf@dagensopinion.se