– Det nya i talet var känt på förhand som utspelet om hårdare tag mot svenska jihadister och landsförräderi. Mest nytt politiskt är att Kristdemokraterna vill bli ett högerparti även i frågor som traditionellt hör Moderaterna till som polisen, försvaret och lägre skatt på företag. Företrädaren Göran Hägglund pratade om "verklighetens folk, men lade aldrig till någon komponent och pratade inte om invandring. Det här är en ny position för Kristdemokraterna.
Den nya positionen innebär möjligheter…
– Det finns en stor väljargrupp att hämta mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.
…och utmaningar…
– Det finns två problem. Inom Kristdemokraterna finns grupper som har andra slags engagemang. En stor grupp är exempelvis invandrarvänlig och gömmer flyktingar i kyrkorna.
– Det andra problemet är att väljare som tycker Kristdemokraterna är lockande, kan ha stora problem med, med varumärket, saker som de flesta känner att de inte vill del av. Det ska bli intressant att se hur stort problem varumärket Kristdemokraterna är.
Dock kan partiets storlek vara en fördel för en gångs skull. Partiet har en så liten andel av väljarna att Ebba Busch Thor inte behöver riskminimera på samma sätt som större partiers partiledare hade behövt.
– Partiet är så litet att hon nästan börjar på noll. Uppstår problem är det snarare i partiorganisationen.
Några större publikreaktioner noterade inte Markus Uvell.
– Jag hade kanske trott att det kunde komma ett och annat burop, som när hon pratade om invandring. Men det kom inte.
Vad var mest överraskande i talet?
– Jag vet ju om att hon är en skicklig talare, men jag måst säga att hon var extremt skicklig på scen. Det var överraskande. Rent politiskt trodde jag att hon skulle prata ännu mer om familjen. I stället blev det försvarspolitik.
På vilket sätt var hon en skicklig talare?
– Hon är retoriskt skicklig, väldigt säker och har ett otroligt tryck när hon pratar. Jämfört med de andra är det en väldig skillnad, även om Stefan Löfven var väldigt duktig.
Ebba Busch Thor låg lågt med humor i talet.
– Det var något enstaka skratt om Stefan Löfven på BB.
Markus Uvell noterar att partinamnet hade rensats bort från den digitala scendekoren som i stället visade upp en bild på partiledaren och ett stort lysande "Ebba!". Markus Uvell tycker att Ebba Busch Thor visade en mer konfliktsökande sida annat än Göran Hägglund som "var så sorglös och trevlig".
– Det är medvetet. Är man ett litet parti och inte beredd att skaffa fiender, blir man överflödig. Det har varit Kristdemokraternas problem att partiet har undvikit konflikt och att vara kontroversiellt, trots att det är vad partiet är genom att vila på kristen grund.
Hur byggdes talet upp?
– Vid ett antal tillfällen försökte hon återknyta till Almedalen och kriget mot Ryssland och något resonemang om att alla inte är här, det var ett retoriskt grepp, som talet annars inte innehöll mycket av. Talet kändes mer som en ideologisk appell.
Något bildspråk?
– Jag kan notera att hon pratade om Sverige på ett sätt som Kristdemokraterna inte brukar göra. Det har ju att göra med den typ av väljare hon försöker locka, säger Markus Uvell.
Kommer talet att förändra förutsättningarna för Alliansen?
– Den ideologiska spännvidden mellan Ebba Busch Thor och Annie Lööf är stor och skillnaderna i Alliansen större än tidigare. Inom parentes kan sägas att KDUs ordförande Sara Skyttedal i talet innan attackerade allianspartierna.
– Den ideologiska spännvidden mellan Ebba Busch Thor och Annie Lööf är stor och skillnaderna i Alliansen större än tidigare. Inom parentes kan sägas att KDUs ordförande Sara Skyttedal i talet innan attackerade allianspartierna.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...