Podden, som har premiär 19 februari, heter Mellan Scylla och Charybdis och kommer att ska ta avstamp i en aktuell kulturhändelse.
 
Tanken är att vänsterorienterade Stina Oscarson och Lars Anders Johansson, ansvarig för kulturfrågor på Timbro ska ”försöka förstå varandra”. Namnet på podden är hämtat från grekisk mytologi där Scylla och Charybdis är sjömonster som representerar dilemmat i att behöva välja mellan två onda ting.
 
– Jag och Stina har mötts i en hel del debatter under de senaste åren, inte minst om kulturpolitik. Vi är nästan aldrig överens om någonting men vi har väldigt roligt när vi spelar in och vi tycker båda att det är utvecklande. Vi lyssnar och försöker förstå i stället för att alltid försöka vinna, säger Lars Anders Johansson.
 
Vem kommer att lyssna på podden?
– En bred grupp, hoppas jag. Vi har ju ett lite speciellt format på podden då vi inte, till skillnad från många nadra, spelar in ute i verkligheten och inte i en studio. Varje avsnitt tar sitt avstamp i en kulturaktivitet, exempelvis en teaterföreställning eller en konstutställning. Därefter kommer vi in på diskussioner om större samhällsfrågor.
 
Det första avsnittet kommer att handla om fattigdom och ekonomisk tillväxt med avstamp Vinternatt på Lars Bohman Gallery.
 
Stina Oscarson har tidigare varit kritisk till hur Timbro valt att bedriva kulturdebatt. 
 
Podden produceras i samarbete mellan DN och produktionsbolaget Ljudbang och kommer att komma ut en gång i veckan, på torsdagar. 


Oscar Örum